Kirja-arviot
31.7.2023
|
Irina Juhola, 17v

Kalmanperho-trilogian avaus

Kalmanperhon kutsu kansikuva, tyttö, vuoria

Ulpu-Maria Lehtisen nuortenromaani Kalmanperhon kutsu (S&S, 2022) on tarina pimeydestä, jota on syytäkin pelätä, rohkeudesta, jonka löytää vain eksymällä, ja ystävyydestä, joka muuttaa kaiken, sekä toivosta, päättäväisyydestä ja luottamuksesta, jotka se synnyttää.

14-vuotias Lilja on tottunut luottamaan kaikessa sosiaaliseen veljeensä Joonataniin. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun veli alkaa käyttäytyä oudosti: maalata kammottavia kuvia ja väittää, että ullakolla vaanii jokin. Koulumatkalla Lilja huomaa Joonatanin piirroksista tutun perhosen. Se johdattaa hänet toiseen maailmaan, Kalmansyrjän kylään, missä uhkaava pimeys vaanii heti mökkien seinien ulkopuolella. Lilja joutuu keskelle mysteeriä, joka hänen on ratkaistava – apunaan temperamenttinen kauppiaan tytär Aurelia, parantaja Jiro ja arvoituksellinen Roland.

Kirja on hyvin juonivetoinen ja mukaansatempaava, eikä sen parissa juuri tule tylsää hetkeä. Vauhtiin päästyään tarina tempaa mukaansa ja saa lukemaan sivun ja luvun toisensa jälkeen. Vähän hitaampienkin kohtien jälkeen tulee ennemmin tai myöhemmin uusi, odottamaton käänne. Käänteiden myötä alkaa myös vähitellen paljastumaan asioita, jotka syventävät maailmaa ja omalta osaltaan saavat koukuttumaan tarinaan yhä enemmän.

Kalmanperhon kutsu sopii monenlaisille lukijoille. Se on hieno fantasiakirja, ja vetävyytensä ansiosta siihen voi turvallisin mielin tarttua, vaikkei olisi lukenut kovin paksuja kirjoja. Nopeammalla lukijalla se ei taas välttämättä ole kauaa keskeneräisenä. Lisäksi se ei ole korkeaa fantasiaa eikä jokainen sen maailman kolkka pursuile taikuutta, joten se voi toimia hyvänä porttina fantasiaan niille, joille se ei ole niin tuttua.

Kirjan kerronta on hyvin tarinanomaista, mikä näin fantasiakirjassa pehmentää kivasti täysin realistisen maailman ja sen tavallisen arjen kuvausta. Kirjassa on mukana ripaus jännitystä, muttei se missään nimessä ole liian pelottavaa.

Hiljaisesta, välitunnit koulun käytävillä yksin viettävästä Liljasta alkaa toisessa maailmassa vähitellen kuoriutua rohkeampi, kun isoveli ei ole paikalla hoitamassa asioita. Vaikka välillä painaa koti-ikävä ja epävarmuus siitä, pääseekö kotiin, Lilja saa ensimmäistä kertaa elämässään kokea ystävyyttä – jos ei lasketa Joonatania ja tämän kavereita. Hän viihtyy uusien ystäviensä kanssa ja saa näiltä tukea, joka karkoittaa epätoivon.

Kalmanperhon kutsu on todella hyvä, mukaansatempaava fantasiakirja, jota en voi kuin suositella. Jos kaipaat sellaista tai haluat päästä fantasian maailmaan, suosittelen lukemaan Kalmanperhon kutsun.

Kalmanperhon kutsu aloittaa Kalmanperho-trilogian, jonka seuraava osa Pimeyden paimen ilmestyy 2024. Trilogian päättää Hyönteisten hovi. Loppu saa todellakin odottamaan, mitä seuraava osa tuo tullessaan.

Ulpu-Maria Lehtinen (s. 1984) on käsikirjoittaja ja sarjakuvataiteilija, sekä freelance-copywriter ja toimittaja. Vapaa-ajalla hänet voi löytää paitsi kirjan äärestä, myös uiskentelemasta, hiihtämästä tai leffojen parista.

← Takaisin
seuraa meitä