Kirja-arviot
14.8.2023
|
Emilia Tikka, 18v

Kepeä kesäromanssi

Joku sinun kaltaisesi kansikuva

Estelle Maskame: Joku sinun kaltaisesi (Suom. Maija van de Pavert, Gummerus 2022)

Estelle Maskame on skotlantilainen kirjailija, joka aloitti kirjoittamisen 13-vuotiaana ja sopi ensimmäisen kustannussopimuksensa jo 17-vuotiaana. Hänen DIMILY-trilogiastaan tuli bestseller, ja nykyään hänen romaanejaan on myyty yli 1,5 miljoonaa kappaletta.

Joku sinun kaltaisesi on Maskamen uuden sarjan avausosa. Se kertoo kuusitoistavuotiaasta Milasta, joka on Hollywood-näyttelijän tytär. Lehdistö saa alaikäisen Milan kiinni oksentamassa hänen juotuaan liikaa alkoholia isänsä bileissä, ja jutusta syntyy valtava mediakohu. Milan ei filmitähden lapsena anneta mokata samalla tavalla kuin muiden teinien. Hänet lähetetään siitä syystä pois parrasvaloista – Los Angelesista Tennesseehen tuppukylään.

Kesä sukulaisten maatilalla vaikuttaa ensin tylsimmältä asialta ikinä, mutta kylästä löytyykin ystäviä. Mila kuitenkin ottaa yhteen paikallisen pormestarin pojan Blaken kanssa. Blake raivostuttaa Milaa ylimielisyydellään. Blake taitaa kuitenkin olla Tennesseessä ainoa, joka ymmärtää, millaista on elää kuuluisan vanhemman varjossa.

Joku sinun kaltaisesi on täynnä tunnistettavaa teini-ikäisyyttä. Kirjan hahmot ovat suurimmalta osin 16- tai 17-vuotiaita, ja heidän ongelmansa ovat heidän maailmalleen tyypillisiä. Vaikka Mila onkin kuuluisa, on hän silti aivan tavallinen teinityttö, joka laittaa punaista huulipunaa mennessään ulos ihastuksensa kanssa. Kirja käsittelee Milan kasvamista ja itsensä löytämistä isänsä parrasvalojen varjosta. Kirjassa käsitellään myös ensirakkautta, jonka viattomuus on suloista. Punastelua ja sekoilua sanoissa.

Kirja on selkeästi rakkaustarina, jossa vihamiehet tajuavat pitävänsä toisistaan. Sen saa selville jo kirjan takakannesta. Kyse ei olekaan siitä, päätyvätkö he yhteen vaan siitä, milloin se tapahtuu. Kirja on siinä aika arvattava ja kliseinen. Muutamassa kohdassa on “yllätyksiä”, jotka ovat ennalta-arvattavia. Kirjan loppu oli kumminkin yllättävä ja saa tahtomaan lukea lisää sarjan seuraavasta osasta.

Vaikka tämä teinien kesäromanssi onkin kliseinen, on se kuitenkin mukavaa luettavaa. Joku sinun kaltaisesi on helppo kirja, jos ei halua mitään jännittävää tai liikaa ajateltavaa. Sen kesäteema tekee siitä mainion kirjan rantalukemiseksi.

← Takaisin
seuraa meitä