Kirja-arviot
24.6.2024
|
Aida-Sofia Kouvonen, 16v

Kesäisen klassikon uusi suomennos

kansikuva

L.M.Montgomery Runotyttö maineen polulla (suom. Kaisa Ranta, Art House 2024) 

L.M.Montgomeryn rakastetun tyttökirjasarjan toinen osa on saanut kauniit kannet uudessa suomennoksessa. Kirja jatkaa Uudenkuun tilalla asuvan Emilyn tarinaa ja sijoittuu Prinssi Edwardin saarelle Kanadaan kirjailijan kotiseudulle. 

Kirjoittaminen on ylpeälle ja omapäiselle Emilylle intohimo, vaikka suurin osa hänen sukulaisistaan ja muista lähialueen aikuisista pitääkin sitä ajanhukkana. 

Emily pääsee vastoin odotuksiaan lähtemään lukioon Shrewsburyyn ystäviensä Ilsen, Perryn ja Teddyn kanssa. Tämä ei kuitenkaan tapahdu ilman uhrauksia. Emily joutuu lupaamaan Elizabeth-tädilleen, ettei kirjoita ollenkaan tarinoita sinä aikana kun on opiskelemassa ja joutuu asumaan nuivan Ruth-tädin kanssa. Hän on kuitenkin päättänyt menestyä vastoinkäymisistä huolimatta. 

Emilyn varttuessa hän alkaa saavuttaa kirjoituksillaan myös suosiota ja kunniaa, kun hänen runojaan otetaan lehtiin julkaistavaksi. Tämä muuttaa myös hänen sukulaistensa suhtautumisen hänen kirjoittamiseensa. Emilyllä riittää myös ihailijoita, sillä Perry, Dean ja jopa Andrew-serkku ovat kiinnostuneita hänestä. Emily itse pitää Teddystä yhä enemmän, mutta epäilee tunteiden olevan yksipuolisia. 

Kirja on hyvin tunnelmallinen ja luontoa kuvaillaan kauniisti. Emilyn tapa nähdä maailma ihmeellisenä ja inspiroivana välittyy teoksesta. Yllätyin siitä, että kirjassa oli koulutytön arjen lisäksi myös jonkin verran yliluonnollisia elementtejä, sillä Emilyllä tuntui olevan hieman näkijän lahjoja. Tätä lukuun ottamatta kirja oli aikalailla sellainen kuin odotinkin. Monille klassikoille tyypillisesti paikoin ehkä hieman hidastempoinen, eikä kirjassa ollut mitään suurta juonta, vaan se keskittyy erilaisiin kommelluksiin, joihin Emily arjessaan joutuu. Tämä kirja on kevyttä ja mukavaa kesälukemista. Suosittelisin tätä erityisesti Anna-kirjojen ystäville, mutta tämä sopii hyvin myös ensimmäiseksi luettavaksi klassikoksi. 

← Takaisin
seuraa meitä