Kirja-arviot
21.6.2022
|
Minh Xuan

Kiehtova fantasialänkkäri

Eli Brown Kummat kansikuva

Eli Brownin uudessa fantasiasarjassa Kummat (Suom. Kaisa Kattelus, Tammi 2022) sukelletaan hämmästyttävän kiehtovaan maailmaan, jossa Kummat, taikaa omaavat esineet ja olennot odottavat lukijaa. Teoksessa seikkailee esimerkiksi salaisuuksia säilyttävä hattu, sotilaita johtava puhuva kukko ja muita kummallisuuksia.

Clover vaeltelee isänsä kanssa kuvitteellisessa Pohjois-Amerikassa hoitamassa sairaita ja synnytyksiä.  Kaikki alkoi muuttua, kun hän saa käsiinsä jääkoukun, jolla pystyy jäähdyttämään vettä. Isä haluaa Cloverin heittävän tämän esineen pois. Samaan aikaan saalistajat haluavat haltuunsa Kummat, jotta voisivat myydä ne sotaan valmistautuvalle Aubertille. Cloverin isä menehtyy välikohtauksessa ja viimeisillä hetkillään käskee Cloverin viemään toinen Kumma turvallisemmalle paikalle, Kummien suojelijoiden luo, kertomatta kuitenkaan, mikä Kumma se on.

Matkan jatkuessa Cloverille selviää, ettei häntä ainoastaan luvata Saalistajien jahdiksi, vaan myös ällistyttäviä totuuksia hänestä itsestään, ja hänen edesmenneestä äidistään, sekä seurasta, joka suojelee Kummia, ja pitää heidän olinpaikkaansa salaisena. Samaan aikaan, kun viholliset lisääntyvät, hänen ympärille kerääntyy entistä enemmän luotettavia ystäviä ja matkakumppaneita, joista olennaisin on Nessa. En kerro enempää Nessasta, sillä mielestäni häneen on parempi tutustua kirjaa lukiessa.

Pidin erityisesti siitä, miten henkilöt kehittyvät tarinassa, ja kuinka hyvin heitä kuvataan. Teos on onnistunut todella hyvin tunteiden välityksessä, sillä kirja saa minut tuntemaan vihaa Cloverin matkakumppania Nessa kohtaan, kun hän petkuttaa Cloveria, ja  hetken päästä myös myötätuntoa häntä kohtaan, kun hänen taustansa avautuu. Clover, joka on alun perin pelokas, mutta harkitsematon ja kapinoiva, muuttuu rohkeaksi tytöksi, joka puskee eteenpäin vaanivasta vaarasta huolimatta.

Ihanan kuvituksen ja jatkuvan toiminnan ansiosta, on mahdotonta laskea kirjaa käsistään. Minusta Kummat on muutakin kuin must-read kirja fantasian ystäville. Se on kirja täynnä arvoituksia, sekä ajatuksia sodasta, vallasta ja urheudesta vakavammille lukijoille. Kirjasta välittyy myös todella hyvä vinkki: silloinkin, kun kaikki tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, on aina toivoa paremmasta, kunhan vain itse usko siihen.

← Takaisin
seuraa meitä