Kirja-arviot
13.5.2015
|
Saara Oranen, Isla Parkkola

Kirjojen ikimuistoisia pareja

Romeo ja julia

Shakespeare: Romeo ja Julia
Kaikkien aikojen rakkaustarina on lyhyt ja ytimekäs. 14-vuotias tyttö ja hieman vanhempi poika rakastuvat tulisesti, menevät naimisiin ja kuolevat, kaikki tämä muutaman päivän sisällä. Tarinan romanttisuus piilee siinä, että se jää kesken. Rakkaus ei koskaan ehdi vakiintua tai sammua, vaan siitä tulee ikuinen. Jos ollaan realistisia tylsimyksiä, Romeon ja Julian suhde tuskin säilyisi onnellisena kovin pitkään. Kaksikon rakkaus on niin räjähtävää, että sen on palettava loppuun ennemmin tai myöhemmin. Ainakin siltä ongelmalta Romeo ja Julia säästyvät. Älä kuitenkaan kokeile tätä kotona!

Rhett ja Scarlett

Margaret Mitchell: Tuulen viemää
Kaikkien traagisten parien esi-isä ja -äiti. Scarlett ja Rhett tapaavat Amerikan sisällissodan varjossa ja rakastuvat tulisesti. Tai ainakin Rhett rakastuu – Scarlettilla kestää lähes 900 sivua tajuta oikeat tunteensa Rhettiä kohtaan. Ja sitten onkin jo liian myöhäistä. Itsekkäät, riitelevät ja omaa etuaan häikäilemättä tavoittelevat Rhett ja Scarlett ovat herkullisen täydelliset toisilleen. Kaikkien aikojen rakkaustarina ei voi kuin päättyä traagisesti klassisiin sanoihin: ”Frankly my dear, I don’t give a damn.” Jos mammuttiromaanin lukemin tuntuu ylitsepääsemättömältä, kannattaa katsoa Oscar-pystejä kahminut elokuvaversio vuodelta 1939.

Ron ja Hermione

J.K. Rowling: Harry Potter
Ronin ja Hermionen suhde kehittyy vähitellen Harry Potter -kirjasarjan edetessä. He aloittavat kinastelevina lapsina ja päätyvät kinasteleviksi teineiksi ja todennäköisesti myös kinasteleviksi aikuisiksi, mutta suhde saa matkan varrellaa koko joukon vivahteita. Monelle Harry Potter -sukupolven kasvatille Ron ja Hermione ovat kuin ystäviä, joiden tietää olevan ihastuneita toisiinsa ennen kuin he itsekään tajuavat sitä. Kun he viimein tunnustavat toisilleen missä mennään, lukija voi nauttia miellyttävästä voitonriemun tunteesta.

Elizabeth Bennet ja herra Darcy

Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Elizabeth Bennet ja herra Darcy, todellinen unelmapariskunta jo vuodesta 1813, ihastuttavat herkullisella sanailullaan ja sarkastisella dialogillaan, joka vaihtuu kirjan lopulla ihanan romanttiseksi lätinäksi ja molemminpuoliseksi arvoitukseksi. Elizabeth ja Darcy ovat rakastettavia täydellisessä epätäydellisyydessään. Kumpikin on älykäs ja hyväsydäminen, mutta tekee virhearvioita, joiden paikkailussa kirja mukavasti hurahtaakin. Kun koko komeus kruunataan mielikuvilla englantilaisesta maaseudusta ja 1800-luvun alkupuolen pukukirjosta, romantikko ei voi olla kuin myyty.

Anna ja Gilbert

L.M. Montgomery: Anna ystävämme–sarja
Rakastettuun tyttökirjojen klassikkosarjaan kuuluu yhdeksän osaa, joiden aikana seurataan orvon Anna-tytön kasvua aikuiseksi. Lähes koko sarjan ajan myös jännitetään, tajuaako Anna, että naapurinpoika Gilbert on täydellinen hänelle, vaikka Anna haaveileekin kunnon runotytön tavoin tummista, kaukomaille vievistä sankareista – pari on suhteensa etenemisvauhdiltaan 1800-luvun lopun Ron ja Hermione. Romanttisten tarinoiden käytetyimmän mallin mukaan Anna aluksi vihaa Gilbertiä, vaikka lukija tietysti koko ajan tietää, että rakkaudesta se hevonenkin potkii. Tarinaan mahtuu Gilbertin melkein tappava sairaus, muita suhteita ja erillään oloa, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin: viimeiset sarjan kirjat keskittyvät Gilbertin ja Annan seesteiseen perhe-elämään.

Bella ja Edvard

Stephenie Meyer: Twiligt-sarja
Poika ja tyttö tapaavat. Poika välttelee tyttöä, koska pelkää tappavansa hänet. Pojasta ja tytöstä tulee pari. Poika karkaa ja tyttö masentuu. Tyttö hyppää kalliojyrkänteeltä kuullakseen pojan äänen. Poika luulee tytön kuolleen, muttei ehdi toteuttaa itsemurha-aikeitaan – huomaako kukaan yhtäläisyyksiä Romeoon ja Juliaan? -, kun juttu paljastuu väärinkäsitykseksi. Kolmiodraamalta ei vältytä, mutta lopulta poika ja tyttö menevät naimisiin, että voisivat harrastaa seksiä, sillä muutenhan se ei onnistu. Tyttö tulee raskaaksi ja meinaa kuolla synnytykseen. Vampyyripoika kuitenkin muuttaa tytön kaltaisekseen viime hetkellä. Poika, tyttö ja heidän mutanttilapsensa elävät onnellisina elämänsä loppuun saakka – paitsi että ovat jo kuolleita. On sanomattakin selvää, että Bella ja hänen auringossa kimmeltävä vampyyripoikaystävänsä Edward muodostavat täydellisen ja äärimmäisen tasapainoisen pariskunnan. Onneksi rakkaus voittaa kaikki esteet.

Benjamin ja Rasmus

Jonas Gardell: Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin
Rasmus on kotoisin ahdasmielisestä pikkukaupungista Värmlannissa. Benjamin on Jehovan todistaja. He tutustuvat toisiinsa Tukholmassa niihin aikoihin, kun aids leviää Ruotsiin. Molemmat ovat kamppailleet koko elämänsä sisäisten ristiriitojen ja ulkoisen paineen kanssa, mutta löytävät toisistaan sen, mitä heiltä on puuttunut: ”Minä haluan, että elämäni aikana saan rakastaa jotakuta, joka rakastaa minua.” Rakkaus on aitoa, vaikka näkemyserot ja maailman paino tekevät suhteesta toisinaan yhtä taistelua. Lopulta tauti astuu Benjaminin ja Rasmuksen elämään niin kuin on käynyt jo niin monelle heidän ystävälleen. Toinen lähtee ja toinen jää, mutta rakkaus säilyy.

← Takaisin
seuraa meitä