Kirja-arviot
22.2.2023
|
Emma Holopainen, 18v

Kirotun talon vallassa

Tästä kaikki alkaa

Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa (Tammi, 2022) on synkkä ja surullinen kertomus päähenkilöiden erosta. Kirjan päähenkilöt Isla ja Nova asuvat syrjäseudulla suuressa omakotitalossa, jossa alkaa tapahtumaan kummia. Tarinassa leivänpaahdin syttyy yllättäen tuleen, keittiöön leviää koisia ja nähdään esimerkiksi näkyjä. Lopulta päähenkilöt kuulevat talon entisten asukkaidenkin kokeneen kummia, ja he alkavat selvittämään asiaa. Kertomus on alussa hieman hidastempoinen, mutta kummien asioiden alkaessa, herää mielenkiinto. Kirjan tunnelma on koko ajan jännittynyt, synkkä ja jopa ahdistava, eli ei mielestäni keveintä lukemista. Tunnelma on ajoittain myös kireä, koska Islan ja Novan välit ovat huonot, eivätkä he saa eroaan päätökseen.

Salla Simukka ei ole minulle ennestään tuttu, mutta olen kuullut hänen ottavan kirjoissaan kantaa, ja tuovan esille tärkeitä asioita, kuten tässäkin teoksessa. Pidin kirjan aiheiden ajankohtaisuudesta, kun käsiteltiin pandemiaa sekä siitä, että päähenkilöt pohtivat ilmastonmuutosta moneen otteeseen. Pidin myös siitä, että pääpari oli naispari. Oli mielenkiintoista, että kirjassa käsiteltiin seksuaalisuutta sekä kuukautisia. Kirjoja usein suunnitellaan ja tehdään useita kuukausia, ellei jopa vuosia, jonka takia aiheet eivät ole aina ajankohtaisia.  Kirjallisuudella on vaikea rikkoa tabuja, mutta mielestäni tässä siinä onnistuttiin hyvin.

Mielestäni oli mielenkiintoista, että kirja sisälsi monta sitaattia, joilla viitattiin talon entisten asukkaiden kohtaloihin. Sillä talon historiaan kuului orpokodin toiminta ja murhat. Sitaatit täydensivät hyvin tarinaa ja toivat kerrontaan vaihtelua. Kirja sijoittui pääosin Islan ja Novan kotiin, mutta myös kirjastoon, metsään ja tielle. Tarinassa ei ollut merkittäviä sivuhenkilöitä, vaan tarina pyöri pääsääntöisesti päähenkilöiden ympärillä. Kirjan kappaleet olivat myös sopivan pituisia ja helppolukuisia. Teoksen lopussa  kerronta on runollista. Kauhukirjallisuus on ollut itselleni tuntematon genre, mutta tämä teos sai minut innostumaan siitä.

← Takaisin
seuraa meitä