Kirja-arviot
24.3.2023
|
Natalia Niittymies, 16v

Kirpeän karu ensirakkaus

Ansu Kivekäs: Raakaversio (Tammi, 2022) 

raakaversio kansikuva, poikaoletettu, skeittilauta

Ansu Kivekkään Raakaversio on hauska ja viihdyttävä kuvaus rakastumisesta ja nuoruuden kommelluksista. Kirjan päähenkilö Elli on sijoitettu perhekotiin huonojen kotiolojen vuoksi. Hän on vammautunut onnettomuudessa ja joutuu käyttämään pyörätuolia. Elli haaveilee influensserin urasta, yhteistyösopimuksista ja asunnosta kantakaupungissa. Toistaiseksi videot ovat kuitenkin keränneet vain muutamia katselukertoja, kommentit ovat ikäviä, eikä kukaan koulussa tunne Elliä. Kun viereiseen huoneeseen muuttaa Jussuf, Ellin väritön elämä saa täyskäännöksen. Pilvilinnat kuitenkin romahtavat nopeasti – Jussufilla ei ole aivan puhtaat jauhot pussissa. 

Kirja on vetävästi ja hauskasti kirjoitettu. Elli on viihdyttävä hahmo kaikessa negatiivisuudessaan ja sarkastisuudessaan. Nuorten ajatukset elämästä ovat toki vähän kärjistettyä, mutta eivät varsinaisesti teennäisiä. Myös teinien dialogi on osuvaa ja uskottavaa.  

Kirja nostaa hienosti esiin vammaisten kohtaamia ennakkoluuloja ja haasteita arjessa. Kirja kuvaa myös esimerkiksi rasismia, ulkonäkökeskeisyyttä ja tyttöjen välistä kateutta. Aiheita käsitellään kuitenkin vain hyvin nopeasti ja pintapuolisesti. Kirja myös mielestäni vähän romantisoi huono-osaisuutta. Esimerkiksi elämää lähiöissä ja huumekauppaa ihannoidaan mielestäni aivan epärealistisella tavalla. Olisin toivonut ainakin lisää pituutta, jotta aiheita oltaisiin voitu käsitellä syvemmin ja hahmot olisivat olleet moniulotteisempia. 

Suosittelen Raakaversiota kaikille nuorille, jotka kaipaavat nopealukuista ja mukaansatempaavaa luettavaa. 

Ansu Kivekäs on 58-vuotias vantaalainen lasten- ja nuortenkirjailija. Kivekäs on kirjoittamisen lisäksi työskennellyt erityisopettajana ja julkaissut radio-ohjelmia. 

← Takaisin
seuraa meitä