Kirja-arviot
9.8.2023
|
Juhi Juntura, 16v

Kissa ja hiiri -leikkiä toisessa maailmansodassa

Maus kansikuva

Art Spiegelmanin Maus (WSOY, 2023, suom. Jukka Snell) on kaksiosainen sarjakuva, joka kertoo kirjailijan omakohtaisesta tarinasta toisen maailmansodan aikaisen Saksan keskitysleireiltä. Vuonna 2023 ilmestyneessä uutuuspainoksessa on mukana sekä ensimmäinen, että toinenkin osa. Kirjassa kuitenkaan ei ole ihmisiä, vaan sen henkilöt ovat eläimiä. Art Spiegelman kuvaa kirjassaan juutalaisia hiirinä, puolalaisia sikoina ja natseja kissoina. Tämä erottaa hyvin viholliset ja uhrit toisistaan, ja siksi kirja liikkuu kahdessa ajassa. Kirjan kehyskertomuksena toimii Spiegelmanin isän Vladekin muistelmat. Hiirenä esiintyvä kirjailija menee pitkän tauon jälkeen tapaamaan isäänsä, joka Spiegelmanin pyynnöstä avautuu hänelle menneisyydestään toisen maailmansodan aikaan. Isä on mennyt uusiin naimisiin vaimonsa tehtyä itsemurhan. Kirjan alussa on takauma kirjailijan lapsuuteen New Yorkissa 1950-luvulla.  

Isä kertoo, kuinka meni vuonna 1937 naimisiin Spiegelmanin varakkaan Anja-äidin kanssa ja he muuttivat yhdessä Sosnowiecin kaupunkiin Puolaan. Äiti sairastuu masennukseen synnytyksen jälkeen ja pari joutuu lähtemään parantolaan natsien miehittämään Tšekkoslovakiaan, jotta Anja toipuisi. Parin palatessa kotiin on poliittinen tilanne niin jännittynyt, että Vladek värvätään rintamalle juuri ennen natsien hyökkäystä. Vladek vangitaan rintamalla ja hän joutuu pakkotyöhön. Hänen vapauduttuansa hänen kotiseutunsa on Saksan miehityksessä, mutta onnistuu kuitenkin palaamaan perheensä luo. Ei mene kauaakaan, kun Sosnowiecin juutalaisia aletaan siirtää Auschwitziin. Vladek ja Anja yrittävät piiloutua bunkkereihin, ja he yrittävät paeta Unkariin, mutta Gestapo löytää heidät junasta. Parin tiet erkanevat Auchwitzin porteilla, mutta he onnistuvat silloin tällöin vaihtamaan viestejä. 

Kirjassa kerrotaan siis hyvin synkistä ja raaoista tapahtumista, mutta mielestäni kertominen niistä niin, että henkilöinä on eläimiä, tekee kirjasta kevyemmän. Sen myötä kirjaa on myös helpompi seurata. Kirjan tarina on muistelmateokselle melko tyypillinen ja alun kehyskertomus antaa kirjalle lisää todenmukaisuutta, vaikka päähenkilöt ovatkin hiiriä. Koska kyseessä on sarjakuva, on sen tekstit tekstattu käsinkirjoitetun näköisellä fontilla, oli teksti ehkä hieman epäselvää ja paikoitellen hankalalukuista. 

Kokonaisuudessaan Maus on koskettava ja synkkä kertomus siitä, mitä toisen maailmansodan aikaan tapahtui. Kirjassa kuvataan sodan vaiheita konkreettisesti ja kerrotaan miten ne ovat vaikuttaneet yksittäisten ihmisten elämään. Teos sai myös minut ihmettelemään, miten kerta toisensa jälkeen joku on voinut selviytyä keskitysleireiltä, kun kuka vain saattoi kuolla koska tahansa.

Maus kertoo kuviensa avulla konkreettisesti sen kauhun, mitä juutalaiset kokivat toisen maailmansodan aikana. Kirjaa voin suositella sarjakuvien ystäville, mutta myös historiasta kiinnostuneille. 

← Takaisin
seuraa meitä