Kirja-arviot
20.8.2019
|
Emmi Tiainen, 14 v.

Kohtaloa kohti

Katja Törmänen: Karhun morsian, Like 2018

Katja Törmäsen kirjoittama Karhun morsian sopii niin nuorille kuin aikuisillekin. Tarinaa kerrotaan sekä Freydisin, että Aslaugin näkökulmasta vuorotellen. Katja Törmäsen kirjoitustyyli on aivan ihastuttava, kuvaileva ja tapahtumapaikat saa helposti kuviteltua ja niihin on helppo sulautua.

Kun aloin lukea kirjaa minun oli hieman haastavaa ymmärtää, kenestä kerrotaan tai mitä tapahtuu, koska uusia nimiä ja henkilöitä oli tarinassa monia, mutta aloin nopeasti päästä jyvälle henkilöistä ja tapahtumista. Karhun Morsian on Katja Törmäsen kolmas fantasiakirja.

Surmakylässä Karhun palvominen ja hänelle uhraaminen on ehdottomasti kielletty kylässä aikoinaan tapahtuneiden tapahtumien vuoksi. Kiellosta huolimatta osa kyläläisistä luottaa karhuun ja palvoo ja uhraa Karhulle salassa, kuten myös Aslaug. He haluavat pitää Karhun tyytyväisenä ja huolehtia kylästä. Aslaugin ystävä jää kiinni Karhulle palvomisesta ja hänelle ei todellakaan käy hyvin.

Suolakarin Freydis, joka on syntynyt Karhun morsiameksi, asuu kylässä, jossa karhua palvotaan kuin jumalaa, karhulle uhrataan ja Karhuun turvaudutaan monissa tilanteissa. Freydis tai hänen jälkeläisensä uhrataan jonain päivänä karhulle, koska se on valitettavasti hänen kohtalonsa. Freydis menee naimisiin kylän päällikön Thorbjörin kanssa ja he saavat lapsen, joka syntyy talven pimeimpänä yönä. Freydis synnyttää lapsen samassa paikassa, jossa Karhun morsiamet synnyttävät aina, eli luolassa palaneen metsän laitamilla. Karhun tulee saada omansa tai kylälle ei kävisi hyvin.

Lukemalla kirjan selviää, antavatko he Karhun viedä heidät, kuten kohtalo sanoo vai etsivätkö he oman tiensä piittaamatta kohtalosta?

← Takaisin
seuraa meitä