Kirja-arviot
29.11.2019
|
Lumi Pusa, 13v

Kriisi kriisinä

Beata & Malena Ernman, GretaSvante Thunberg: Sydämen asioita – Perhe ja planeetta kriisissä (Suom. Raija Rintamäki), Tammi 2019

 

 

Kirja Sydämen asioita kertoo Malenan ja hänen perheensä vaikeuksista, kun jo valmiiksi koulukiusattu Greta joutuu erilaisten häiriöiden, sairauksien ja syndroomien uhriksi. Kirja kuvaa hienosti ja yksityiskohtaisesti koko tarinan siitä, kuinka Greta lakkaa syömästä ja puhumasta tuntemattomille. Kirjasta välittyy perinpohjaisesti, kuinka raskasta onkaan rampata edestakaisin erilaisilla psykologeilla ja lääkäreillä, soitella jatkuvasti eri numeroihin sekä selata läpi kaikkia mahdollisia nettisivustoja tuloksetta. Kouluun lähetetään jatkuvasti selityksiä ja syitä poissaoloille, mutta siellä ei silti näytetä ymmärtävän tilannetta ja varoitellaan vain Gretan jälkeen jäämisestä.

Myöhemmin, kun perhe on hädin tuskin Gretan ongelmista selvinnyt, hänen pienempi sisarensa Beata alkaa saamaan hyvin suuria ja intensiivisiä raivokohtauksia. Kaikkia ärsyttävät joskus jotkin äänet, mutta Beata ei voi sietää niitä. Beatalle diagnosoidaan ADHD, jossa on pieniä piirteitä myös Aspergerin oireyhtymästä, pakko-oireisesta häiriöstä ja uhmakkuushäiriöstä. Kirjassa selviää myös, että perheen äidillä Malenallakin on ADHD.

Eräänä päivänä koulussa näytetään video ilmastonmuutokseen liittyen ja Greta ei voi yksinkertaisesti uskoa näkemäänsä. Siitä päivästä lähtien se on ollut ainoa tärkeä asia Gretalle, ja hän on saanut koko perheensäkin tekemään kaikkensa ilmastokriisin pysäyttämiseksi. Myös aikaisemmin maasta toiseen lentäen elänyt Malena luopuu lentämisestä ja samalla myös urastaan oopperalaulajana. Greta itse on myös valmis tekemään kaikkensa saadakseen ihmiset käsittelemään kriisiä kriisinä, ja hän aloittikin mielenosoituksen istumalla Ruotsin valtiopäivätalolla joka päivä kolmen viikon ajan.

Itse pidin kirjasta ja olen onnellinen, että luin sen, nimittäin kirja on hyvin silmiä avaava monien eri asioiden kannalta. En olisi esimerkiksi koskaan voinut ajatella, millaisia ongelmia joillakin perheillä saattaa olla, vaikka se ei ulospäin näkyisikään. Myös tietämykseni ilmastokriisistä kasvoi vallattoman paljon, vaikka luulin tietäväni siitä enemmänkin. Nyt vasta ymmärrän, kuinka vakava asia se oikeasti on ja että asialle täytyisi alkaa tehdä jotain ennen kuin on liian myöhäistä. Monet kohdat kirjassa herättivät paljon erilaisia tunteita, kuten järkytystä ja ihmetystä. Esimerkiksi kohdassa, jossa kerrotaan päin naamaa nauravista oppilaista Gretan kulkiessa hänen isänsä vierellä koulussa, sai minut miettimään, miten jotkut ihmiset voivat olla niin julmia tietämättä edes, mitä muiden elämässä tapahtuu.

← Takaisin
seuraa meitä