Kirja-arviot
11.7.2019
|
Nea Lindfors, 14v.

Kuinka saat oman äänesi kuulumaan?

Elizabeth Acevedo: Runoilija X. (Suom. Leena Ojalatva) Karisto 2019

Runoilija X on New York Times –bestseller ja hyvin mukaansa tempaava ja nerokkaasti kirjoitettu säeromaani.

Kirja kertoo nuoresta Xiomarasta. Xiomara ei paljoa puhu, vaikka hänellä olisikin paljon sanottavaa. Hän sattuu myös olemaan loistava runoilija, mutta valitettavasti ainoat, jotka hänen runoistaan saavat nauttia ovat hän itse ja hänen runovihkonsa sivut.

Koulussa Xiomara tutustuu Amaniin parityön merkeissä. Aman tuntuu ymmärtävän Xiomaraa paremmin kuin kukaan muu. Pian hän jo luottaa Amaniin niin, että tämä on ainoa, jolle hän runojansa lukee.

Xiomaran äidinkielen opettaja neiti Galiano on huomannut, kuinka lahjakas Xiomara oikeasti on. Neiti Galiano yrittää rohkaista tätä liittymään koulun hiljattain perustettuun runokerhoon, mutta miten Xiomara voisi hyväksyä tämän tarjouksen, sillä pelkkä ajatuskin omien runojen lukemisesta ihmisille saa vatsan vääntelehtimään. 

Myös vahvistustunnit kirkossa ovat tiellä. Xiomara käy vahvistustunneilla kaksi vuotta myöhässä, sillä jokaisena vuonna hänellä on ollut jokin este. Xiomaran äiti on hyvin uskonnollinen ja tämän vuoksi uskonvahvistustunnit ovat tälle tärkeitä. Miten Xiomara ehtisi vielä vahvistustuntien ohella runokerhoon ja työstää uusia runoja?

Kirja on säeromaani, ja tämän tähden ajattelin sen olevan vaikeaselkoinen, vaikka todellisuudessa kirjaa oli todella miellyttävää lukea. Kirjassa on selkeä juoni, jota on helppo seurata. Itse todella pidin kirjasta. Kirja on hyvin koukuttava ja itse luin sen parissa päivässä.

Suosittelen kirjaa ihmisille, jotka nauttivat nuorten novelleista, ja vaikka ei itse pahemmin runoista välittäisikään, suosittelen siitä huolimatta antamaan kirjalle mahdollisuuden.

Elizabeth Acevedo on dominikaanilais-amerikkalainen kirjailija ja runoilija. Häneltä ilmestyi uusi kirja nimeltään With the Fire on High toukokuussa 2019.

← Takaisin
seuraa meitä