Kirja-arviot
23.3.2020
|
Elina Riutta

Kun ei voi muuta kuin paeta – tyttöjen kohtaloita ympäri maailmaa

Malala Yousafzai: Meidän oli paettava- Minun ja pakolaistyttöjen tarinoita (Suom. Annukka Kolehmainen), Tammi 2019

 

Sota ja väkivalta ovat arkipäivää monille tytöille ympäri maailmaa. Tälläkin hetkellä on miljoonia pakolaisia, jotka eivät voi palata kotiinsa. Pakistanilaisen rauhanaktivistin ja Nobel-palkitun Malala Yousafzain kokoama kirja kertoo omakohtaisia kokemuksia pakolaisena olemisesta ja siitä, kuinka kauheaa on joutua jättämään kotimaansa oman henkensä uhalla. Kirja esittelee naisten kokemuksia muun muassa sisällissodista Lähi-Idässä, rohingya-muslimien vainosta Bangladeshissa, Kongon sisällissodasta, sekä kärjistyneistä tilanteista Latinalais-Amerikassa ja Ugandassa. Malala Yousafzai on pyytänyt kirjaa varten yhdeksää pakolaistyttöä jakamaan oman tarinansa, mutta ei ketä tahansa: kukin tytöistä on omalla tavallaan auttanut muita kanssapakolaisia tai yhteisöään. Näin Malala haluaa muistuttaa, että ei saa luovuttaa ja antaa periksi, vaikka tilanne näyttäisikin toivottomalta.

 

Meidän oli paettava –teos on mieltä avaava ja auttaa kattavasti hahmottamaan universaalia pakolaiskriisiä yksilötasolla sekä herättää ajankohtaisuudellaan. Se saa arvostamaan omaa yhteiskuntaamme ja erityisesti tyttöjen oikeutta koulunkäyntiin aivan uusin silmin. Kuten Malala sanoo, rauhaa ei saa pitää itsestäänselvyytenä.

 

Teos on liikuttava, eikä kyyneliltä voi välttyä. Tarinoiden sisältö on paikoin rankkaa luettavaa, mutta kirjan selkeän rakenteen ansiosta teksti itsessään on helppolukuista. Henkilökohtaisen lisän antavat kirjan kuvat pakolaistytöistä, joiden tarinat kirjassa on. Heidän tarinoidensa kautta tulee vastaan useasti monta tärkeää eri teemaa, kuten naisten oikeudet, tyttöjen koulutus, pakolaisten asema, sekä rauhanomaisen vastarinnan merkitys. Sen lisäksi, että kirjan tarkoituksena on valottaa, millaista pakolaisuus on yksilötasolla, sen tuotot menevät Malala Fund-säätiölle, joka tekee töitä tyttöjen koulutuksen hyväksi. Myös kirjan jokainen tyttö ja nuori nainen on saanut palkkion tarinansa jakamisesta.

 

Meidän oli paettava ei kuitenkaan jätä lukijaa toivottomaksi, vaan muistuttaa että aina on toivoa ja kukin voi tehdä omasta kohtalostaan huolimatta paljon hyvää. Malalan teos antaa kasvot pakolaisille, jotka eivät näytä enää lukijan silmissä massoilta vaan ihmisiltä, joista jokaisella on oma tarinansa.

 

← Takaisin
seuraa meitä