Kirja-arviot
30.4.2020
|
Nea Lindfors, 15v.

Kun olet oppinut olemaan luottamatta, miten voit päästää jonkun lähelle?

Tahereh Mafi: Rakkaus suurempi kuin meri (Suom. Leena Peltomaa), Otava 2019

Kirja oli National Book Awards –ehdokas ja se perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin.

Kirja kertoo 16-vuotiaasta lukio-opiskelijasta Shirinistä. Shirin on koko elämänsä muuttanut paikasta toiseen, mutta mikään ei kuitenkaan koskaan oikein muutu. Eivät koulut, eivät ihmiset, eivätkä kiusaajatkaan. Shirin on muslimi ja hän käyttää hijabia, minkä takia häntä kiusataan sekä koulussa, että koulun ulkopuolelle. Hänen vanhemmillaan on kummallakin ollut hyvin rankka nuoruus, ja he eivät oikein ymmärrä Shirinin huolia.

Shirin on taas aloittanut uudessa lukiossa ja ensin tuntuu kuin mikään ei taaskaan olisi muuttunut. Mutta Shirinin samassa koulussa oleva isoveli Navid perustaa breakdance-ryhmän ja haluaa Shirinin ryhmään mukaan. Kiinnostus Breakdancesta on aina ollut jotain minkä Shirin ja Navid ovat jakaneet. Nyt ensimmäistä kertaa ikinä Shirinin arki koostuu jostain muustakin kuin opiskelusta ja kirjojen lukemisesta.

Biologian tunnilla Shirin tapaa suositun koripallonpelaajan Oceanin. Shirin ja Ocean määrätään pareiksi biologian tehtävässä ja Shirin huomaa, että Ocean olisi oikeasti kiinnostunut tutustumaan häneen. Mutta Shirin ei ole hyvä päästämään ihmisiä lähelleen, sillä hän on koko elämänsä yrittänyt suojella itseään ihmisiltä ja kivuliailta sanoilta, joita he päästävät suustaan.

Kirjassa kuvataan hyvin, miltä kiusatusta tuntuu, ja kirja antaa hyvän kuvan siitä, mitä pitkäaikainen koulukiusaaminen tekee ihmiselle. Kirjan juoni etenee hyvään tahtiin, ja sitä on helppo seurata. Pidin kirjasta muun muassa sen takia, että se käsittelee todella tärkeitä aiheita, kuten koulukiusaamista ja rasismia.

Tahereh Mafi on iranilais-amerikkalainen kirjailija. Mafi on New York Times best seller -kirjailija, ja hän on kirjoittanut esimerkiksi suositun The Juliette Chronicles –kirjasarjan.

← Takaisin
seuraa meitä