Kirja-arviot
11.8.2023
|
Saana Seppälä

Kun rakkaus sattuu

Se päättyy meihin kansikuva

Colleen Hooverin Se päättyy meihin (WSOY 2023, suomentanut Sirpa Parviainen) on koskettava ja sydäntä särkevä rakkaustarina.

Suuren somesuosion saanut It Ends With Us tai suomeksi Se päättyy meihin on raapaiseva tarina Lily Bloomin elämästä. Lily on kasvanut vanhempien riitaisan ja väkivaltaisen parisuhteen keskellä. Yliopistosta valmistuttuaan hän lähtee kuitenkin sinne mihin 16-vuotiaana unelmoi: sinne, missä kaikki on paremmin, Bostoniin. Lily perustaa Bostoniin oman yrityksen, kukkakaupan, jonka perustamisesta hän on aina haaveillut. Sattumien kautta hän kohtaa lähes täydellisen ilmestyksen: Neurokirurgi Ryle Kincaidin. Suhde Ryleen alkaa kuitenkin muistuttamaan menneisyydestä, ja Lily alkaa muistuttamaan äitiään. Kaikkien vaikeuksien keskellä, Lily kohtaa vielä nuoruuden rakkautensa, ja vanhat tunteet nousevat pintaan. Haasteita, ja valintoja ei Lilyn elämästä puutu.

Romaani on kaikessa kauheudessaan kuitenkin hyvin koukuttava, ja upea kertomus elämän varjopuolista. Romaanin pääteema, lähisuhdeväkivalta, on kuvattu suoraan ja rehellisesti. Romaanin kautta pääsee myös lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden henkilöiden pään sisään, ja ymmärtää paremmin, mitä he kokevat ja ajattelevat. Romaanissa tuodaan aihetta laajasti näkyviin, ja käsitellään sitä monesta näkökulmasta: ihmisen, joka kohdistaa toiseen lähisuhdeväkivaltaa, sitä kokevan silmin, sekä vierestä katsojan silmin. Näkökulmat tekevät romaanista rikkaan ja silmiä avaavan, mutta toisaalta myös sydäntä särkevän. Romaanissa tuodaan esiin syitä lähisuhdeväkivallalle, mutta sanoma on kuitenkin yksikertainen: se on syistä huolimatta väärin. Romaanissa on kuitenkin raskaan teeman lisäksi paljon aihetta myös positiivisiin tunteisiin. Kirjan läpi kulkeva rakkaustarina nuoren Lilyn ja hänen ensirakkautensa kanssa on ihanaa luettavaa. Lilyn ja ensirakkauden suhde ei ole sekään helppo ja mutkaton. Silti lukiessa saa tuntea kahden nuoren pyyteetöntä ja aitoa rakkautta.

Kirjan on lukukokemuksena hyvin tunteita herättävä. Se on raskasta luettavaa, mutta se herättää silti voimakkaita positiivisiakin tunteita. Kirja sisältää lähes koko tunneskaalan. Se herättää myötätuntoa, vihaa ja onnellisuutta.  Kirja ei välttämättä sovi kuitenkaan kaikista herkemmille, sillä siinä käsitellään suoraan, ja rehellisesti lähisuhdeväkivaltaa. Kirja on kuitenkin myös silmiä avaava, joka jättää ilmaan toivon kipinän.

Suurta somesuosiota ei tämä kirja ole turhaan saanut. Jos haluaa lukea rakkaustarinan hieman rankemmilla mausteilla, tämä on juuri sopiva sinulle.

← Takaisin
seuraa meitä