Kirja-arviot
9.6.2020
|
Pulmu Mattila, 17v.

Kuolleiden kirja kuiskii

Magdalena Hai: Kuolleiden kirja – Paluu Uhriniituntakaiseen, Karisto 2020

Pahanilkiset mustat tontut yrittävät vallata koulun bilsantunnin jälkeen. Arttu häviää kivi-paperi-sakset -pelissä kaikille, myös omalle peilikuvalleen. Iina ja Lin ihastuvat uuteen appiin, joka paljastuu kohtalokkaaksi. Pelien maailmassa Sara ja Eetu huomaavat, että King’s Battle -peliin on tullut harvinaisen todentuntuinen uusi päivitys. Huhut kertovat lapio kädessä liikkuvasta vihaisesta ragemutsista ja valkoisella hirvellä ratsastavasta päättömästä hirvimiehestä. Ja joka keskiyö salaperäinen bussi pysähtyy hautausmaan eteen päästämään ihmisiä kyydistä.

Uhriniituntakaisen arjesta ei omituisia sattumuksia puutu. Tai eivät ne siinä kylässä niin omituisia ole. Siellä todellisia kummajaisia ovat he, jotka eivät ole kokeneet mitään.

Kuolleiden kirja on kokoelma hyytäviä, hauskoja ja puhuttelevia kauhunovelleja. Jokainen tarina on omalaatuinen, moderni ja taitavasti kirjoitettu. Novellit käsittelevät hyvin erilaisten ihmisten elämää. Tarinoista löytyy kiusattuja, intohimoisia videopelaajia, heppatyttöjä ja gootteja. Kaikkia näitä henkilöitä yhdistää kuitenkin yksi asia – nuoruus ja sen tuomat haasteet.

Itse pidin kirjasta erittäin paljon. Tarinoiden sävy on kepeä, mutta silti ne käsittelevät kauhukirjallisuudelle tyypillisesti raskaampia teemoja, kuten kostoa, vihaa, mielen järkkymistä ja tuntemattoman pelkoa. Pidin siitä, miten kauhua on sovellettu nykyaikaan eli älypuhelinten ja tietokonepelien maailmaan. Mielestäni kirja on helposti lähestyttävä luettava, osittain lyhyiden tarinoiden ansiosta. Itse luin sen kannesta kanteen yhden päivän aikana.

Kirjailija Magdalena Hai on kirjoittanut useamman lasten- ja nuortenkirjan, joista itse olen lukenut Kolmas sisar -romaanin. Pidän paljon Hain omaperäisestä tyylistä. Kuolleiden kirja on jatkoa toiselle novellikokoelmalle Haiseva käsi ja muita kauheita tarinoita Uhriniituntakaisesta, jonka aion lukea heti, kun mahdollista.

← Takaisin
seuraa meitä