Kirja-arviot
15.2.2016
|
Anri Väre

Kuukauden klassikko: Franz Kafka – Muodonmuutos

Franz Kafka on 1900-luvun tärkeimpiä saksankielisiä kirjailijoita. Kuolinvuoteellaan hän pyysi ystäväänsä Max Brodia tuhoamaan hänen kirjoituksensa muutamaa lukuun ottamatta. Brod ei kuitenkaan noudattanut tätä pyyntöä ja sen ansiosta Kafkasta tuli arvostettu kirjailija kuolemansa jälkeen.

Muodonmuutos kertoo kauppamatkustaja Gregor Samsasta, joka yllättäen herää eräänä aamuna ja huomaa muuttuneensa suunnattomaksi syöpäläiseksi. Alun hämmennyksen jälkeen Gregor lopulta hyväksyy asian ja alkaa pohtia miten sen kanssa toimia. Novelli kertoo miten Gregor ja hänen läheistensä suhteet muuttuvat ja mukautuvat muodonmuutoksen myötä. Gregorin sisko Greta pysyy hänen tukenaan. Gregorin vanhemmat toipuvat alun järkytyksestä, mutta jättävät Gregorin kuitenkin eristyksiin. Gregor käsittelee ja pohtii suhteitaan perheenjäseniinsä.

Gregor pysyttelee huoneessaan ja ajankulukseen alkaa kiipeillä seinillä. Gregorin muodonmuutos on ajanut perheen taloudelliseen ahdinkoon, koska Gregor ei voi enää käydä töissä. Gregor ei pysty suullisesti kommunikoimaan perheensä kanssa ja kuuntelee keskusteluja huoneestaan. Gregor masentuu ja ahdistuu. Lukijalle teos pysyy koko ajan melko mysteerinä, asioita tai tapahtumia ei avata ja paljon jää tulkinnan varaan.

Kafkan teoksille tyypillistä on synkkä ilmapiiri ja teemoina ovat usein ahdistus, vaino ja irrallisuuden tuntu. Päähenkilöt ovat kykenemättömiä toimimaan haluamallaan tavalla. Joistakin Kafkan teoksista voi myös havaita mustaa huumoria ja poliittisen satiirin piirteitä. Kafkaa pidetään modernismin ja absurdiuuden edelläkävijänä.

← Takaisin
seuraa meitä