Kirja-arviot
11.10.2019
|
Sofia Blomberg, 18v

Lapsuuden synkkiä puolia

Aino Louhi (s.1981) on tamperelainen kuvataiteilija, kuvittaja ja sarjakuvaduo Kaino-Kustanteen toinen puolikas. Mielikuvitustyttö (Suuri Kurpitsa 2019) on Ainon ensimmäinen fiktiivinen sarjakuvaromaani

Mielikuvitustyttö on nuoren tytön kasvutarina lapsesta teini-ikäiseksi ja nuoreksi aikuiseksi. Kasvutarina on hyvin samaistuttava, ja siksi se voi hyvin osuvasti koskettaa lukijan omaa elämää. Nuoruuden tunnekuohut voivat olla murrosikäisille säväyttäviä. Kasvutarinassa käydään läpi asioita, joita monet nuoret kokevat.

Tarinassa tartutaan erilaisiin ihmissuhteisiin. Ystävyyssuhteissa on paljon iloa ja myös toisinaan surua. Tarinan kertoja käy läpi lapsuutensa synkkiä puolia. Ystävyys Hetan kanssa on alkanut jo syntymästä asti. Koulutaipaleen alettua hän joutuu kilpailemaan ystävänsä huomiosta. Ystävien välillä alkaa kilpailu ulkonäöstä, mihin moni tyttö osaa varmasti samaistua.

Tyttöjen vanhetessa alkaa kertoja tuntea itsensä arvostelun kohteeksi. Hänen ystävänsä kommentoivat jokaisesta asiasta, mikä tuo epämiellyttävän olon. Kertoja joutuu pohtimaan, miksi hän ei osaa miellyttää ketään ja miksi hän on outo muiden silmissä. Etäihastus kaveriin myös syntyy.

Ensimmäiset ihastumiset tulevat myös matkaan. Kertojan on vaikea katsoa sivusta, kun kaikkien tyttöjen ihailema poika seurustelee muiden kanssa. Hän on myös itse ihastunut poikaan, mutta poika vain nauraa ja mollaa häntä. Kertoja ei voi silti vihata häntä, koska janoaa hänen huomiotaan.

Ihastus muuttuu vanhetessa ystävyydeksi, vaikka kertoja haluaa sen olevan enemmän. Yläasteen jälkeen ystävien tiet eroavat. Kertoja ei kuitenkaan unohda poikaa ja haaveilee hänestä. Vuosia myöhemmin he kuitenkin tapaavat ja kertoja saa kokea hetkellistä rakkautta.

Sarjakuvaromaani on hyvin kuvakirjamainen ja kuvat ovat yksityiskohtaisia. Monilla sivuilla on vain yksi kuva ja kerrontaa rytmittävät tyhjät pastellinväriset välikesivut. Kuvissa on käytetty myös hyvin vaaleita värejä, mikä toi kevyemmän tunnelman synkempiin vaiheisiin.

Tarina on hyvin osuva kaikille murrosikäisille. Kasvutarinoissa voi olla synkkiä vaiheita, kuten tässä. Voi olla vaikeaa näyttää ihastukselle omia puoliaan, joita ei ole näyttänyt kenellekään. Ystävyyssuhteissa voi tapahtua paljon, mikä voi haavoittaa. Suositeltu ikä sarjakuvaromaanille on 15 vuotta. Vanhemmatkin varmasti saavat paljon irti, sillä se on tarkoitettu aikuisille, jotta he näkisivät lapsuuden tummat sävyt.

← Takaisin
seuraa meitä