Kirja-arviot
7.12.2022
|
Lukas Lankinen, 18v

Legendan tarinoita maailmalta

zlatan

Luigi Garlandon:  Zlatan Ibrahimovic – Adrenaliini (Suom. Kati Valli, WSOY, 2022) on tunteita ja ajatuksia herättävä teos, jossa on ennenkuulumattomia tarinoita Zlatanin jalkapallourasta. Teos on ikään kuin päiväkirja, johon Zlatan on koonnut merkittävimmät tarinat uraltaan. Zlatan Ibrahimovic on ruotsalainen 41-vuotias huippujalkapalloilija, joka on loistokkaan uransa aikana edustanut useita huippujoukkueita eri puolilla maailmaa. Zlatan on myös edustanut Ruotsin maajoukkuetta maailmanmestaruuskilpailuissa sekä Euroopan mestaruuskilpailuissa.

Teos kätkee sivuihinsa useita tarinoita kentältä ja sen ulkopuolelta, eivätkä tarinat aina ole kauniita. Zlatan on kohdannut elämänsä aikana paljon kritiikkiä liittyen hänen kilpailulliseen luonteeseensa, omahyväisyyteen sekä itsekkyyteen. Kirja kuitenkin tarjoaa toisen näkökulman kyseisiin syytöksiin, kuitenkaan kieltämättä niiden todenmukaisuutta. On kyse sitten riidasta seuran johdon, joukkuekaverin tai lehdistön kanssa, tämä kirja kertoo niistä kaiken. Zlatan on kerännyt myös viisautta ja rauhallisuutta vuosien varrella, joka on auttanut häntä olemaan isä kahdelle lapselleen, sekä parempi aviomies Helena-vaimolleen. Kirjassa tulee myös loistavasti esiin Zlatanin todellinen rakkaus jalkapalloa kohtaan, ja jokaiset tarinat huokuvat intoa lajin tuomia haasteita kohtaan. Kirjan tapahtumat perustuvat moniin eri paikkoihin, koska Zlatan oli jatkuvasti liikkeessä. Hän matkusti sinne, missä hänen lahjakkuuttaan haluttiin ja tarvittiin. Joukkueessa Zlatan on aina ollut arvostettu johtaja hänen tulisesta luonteestaan huolimatta, eikä se jää tässäkään teoksessa lukijalle epäselväksi.

Minun mielestäni kirja oli loistava. Kirja on helppolukuinen ja Zlatanin ajatuksiin on helppo uppoutua. Kyseiset ajatukset koskettivat erityisellä tavalla, koska kirjan edetessä huomaa Zlatanin henkisen kasvun. Malmön nopeasti ärsyyntyvästä jalkapalloilijasta on tullut tyyni isä. Voin lämpimästi suositella kirjaa ihan kaikille, joita kiinnostaa joukkueurheilun tuomat henkiset paineet, uskomattomat uratarinat ja intohimo jalkapalloa kohtaan. Kirja on täydellinen lisäys Zlatanin aikaisemmille kirjoille, mutta tämän kirjan lukemiseen ei aikaisempien teoksien lukeminen ole välttämätöntä.

← Takaisin
seuraa meitä