Kirja-arviot
3.12.2015
|
Iida Ahonen, Tampereen yliopisto

Jenni Pääskysaari: Tyttö sinä olet…

Jenni Pääskysaari: Tyttö, sinä olet… Otava. 2015.

Jenni Pääskysaaren Tyttö sinä olet… on todellakin voimakirja kaikille tytöille. Siinä sanotaan kaikki ne asiat, jotka jokaisen tytön tulisi saada kuulla. Pääskysaari antaa puheenvuoron myös muille voimakkaille ja innostaville suomalaisnaisille, kuten Linda Liukkaalle ja Pirjo Heikkilälle.
Pääskysaari kirjoittaa lempeästi ja lämpimästi tyttöjen elämään kuuluvista positiivisista ja negatiivisista asioista. Hänellä on tärkeä viesti: jokainen tyttö on omalla tavallaan kaunis, rakastettava, rohkea ja ainutlaatuinen supersankari.
Erityisen ilahduttavia ovat Pääskysaaren kirjoitukset internetin positiivisista puolista ja tyttöjen välisestä kateudesta ja juonittelusta, aiheista, joista ei joko puhuta juuri koskaan tai riittävästi. Yksinäisyydestä puhuessaan Pääskysaari neuvoo hakemaan vertaistukea myös internetistä, jos kasvokkain puhuminen läheisille tuntuu joskus liian vaikealta.
Tyttöjen välisestä solidaarisuudesta Pääskysaari puhuu niin täydellisen oikein ja yksiselitteisesti, että ainoastaan suora lainaus osoittaa sen tarpeeksi hyvin: ”Puhu siis aina hyvää ”siskoistasi”. Jos et voi puhua hyvää, niin älä puhu mitään. Harkitse tarkkaan, mitä sanot, äläkä puhu satuttaaksesi. Suosittele, kehu, arvosta, kannusta, tue ja auta ”siskojasi”, niin kasvokkain kuin selän takanakin.”
Vaikka kirja tarjoaa kaiken ikäisille tytöille ja naisille takuulla jotain, tuntuu se silti olevan suunnattu hieman nuoremmille kuin jo teini-ikäänsä kunnolla ehtineille tai nuorta aikuisuutta lähestyville. Kieli on hyvin yksinkertaista ja vanhempaan ikään ehtineelle tytölle ajoittain hitusen liian holhoavaa. Tyttöyden ja naiseuden välimaastossa samoileva jää kaipaamaan hieman enemmän analyysia ja syvyyttä, esimerkiksi esseenomaisia pohdintoja tyttöydestä ja kirjoittajan tekemistä havainnoista, joita varmasti olisi myös oivaltavista pienemmistä kokonaisuuksista kuin isoista oikeudenmukaisuuden, energisyyden tai kauneuden teemoista.
Jotain todella hienoa Pääskysaari on kuitenkin kirjoittanut, kun hän saa tekstillään parikymppisenkin nuoren naisen pyyhkimään silmäkulmiaan sanoessaan ääneen juuri niitä asioita, joita aikuisuuden kynnyksellä oleva tyttö on elämässään miettinyt paitsi pienenä tyttönä myös yhä edelleen. Mitä iloa ja helpotusta teksti voikaan tuoda jokaiselle, joka miettii, tunteeko kukaan muu ikinä näin. Jenni Pääskysaari vakuuttaa uskottavasti, että kyllä tuntee, etkä ole yksin. Sellaisen arvoa on mahdotonta mitata.
Tyttö sinä olet… säilyy kirjahyllyssäni niin kauan, että voin antaa sen luettavaksi omalle tyttärelleni. Ja ehkä palata siihen ajoittain itsekin, kun kaipaan rohkaisua, lohdutusta tai vertaistukea.

5 tähteä

← Takaisin
seuraa meitä