Kirja-arviot
10.11.2022
|
Julia Huttunen, 16v

Maaginen sukellus takaisin Caravalista tuttuun maailmaan!

Stephanie Garber: Olipa kerran särkynyt sydän (Suom. Kaisa Kattelus, WSOY 2022)

sydän

Caraval-sarjasta tunnetun Stephanie Garberin uusin suomennettu kirja Olipa kerran särkynyt sydän vetää lukijan takaisin maagiseen maailmaansa. Uuden sarjan ensimmäisessä osassa lukija pääsee tutustumaan maagiseen ja henkeäsalpaavaan Mahtavaan Pohjolaan, mutta myös Garberin aiemmista kirjoista tuttuun viekkaaseen Herttaprinssiin Jacksiin. 

Vaikka kirja sijoittuu Caraval-trilogian maailmaan, voi sen silti lukea, vaikka Garberin aiemman tuotannon lukeminen olisikin jäänyt vähäiseksi. On kuitenkin hyvä ennen kirjan lukemista ottaa huomioon, että Olipa kerran särkynyt sydän sisältää jonkin verran mainintoja aiempien Garberin kirjojen juonenkäänteistä. Jos mahdolliset spoilerit eivät kuitenkaan haittaa, ongelmia tuskin tulee!

Kirja seuraa Evangeline Foxin – sydänsuruisen orpotytön – tarinaa, johon mahtuu mukaan niin sydänsuruja kuin sopimus pahamaineisen Herttaprinssi Jacksin kanssa. Sopimus ja sen seuraukset johdattavat Evengelinen äitinsä kotipaikkaan, Mahtavaan Pohjolaan, jossa kirjan tapahtumat lähtevät liikkeelle. Siellä Evengeline kohtaa olentoja ja nähtävyyksiä, joista oli kuullut vain alati muuttuvia tarinoita. Hän myös saa mahdollisuuden onnelliseen loppuun, josta ei osannut aikaisemmnin edes kuvitella. 

Kiinnostavia hahmojakaan tästä kirjasta ei puutu. Pohjolan komea kruununprinssi Apollo, juonitteleva Herttaprinssi Jacks ja muut Pohjolan juonittelujen pelikentälle astuvat Kohtalot uhkasivat jopa mielestäni jättää kirjan päähenkilön kokonaan varjoonsa. Oma suosikki oli tottakai juonikkuudellaan ja sanailullaan aiemminkin Garberin kirjojen lukijoita hurmannut Herttaprinssi Jacks. Välillä tuntui, että Jacks hengitti hahmona jopa kirjan päähenkilöä Evengelinea enemmän eloa ja tapahtumia tarinaan. 

On ainakin itselleni aivan selvää, mikä on paras asia niin tässä, kuin aiemmissakin Garberin kirjoissa: hänen taitonsa luoda lumoava maailma ja tehdä Pohjola elolliseksi, melkein käsin kosketeltavaksi. Erityisesti myös tunnelmat, jotka Garber osaa luoda kirjan sivuille ovat niin maagisia, että herää kysymys, onko Garber itse tehnyt oman sopimuksen Kohtaloiden kanssa. En varmasti tule olemaan ainoa, joka odottaa jatko-osan lukemista naama jännityksestä punaisena.

Vielä lopuksi on aivan pakko mainita siitä, miten loistavasti kirjan ulkoasu on toteutettu. Kansi, kirjan alkusivuilta löytyvä kartta ja kauniit lukujen sekä osien aloitussivut täydensivät loistavasti kirjan kokonaisuutta. Itse ainakin pidin myös kirjan sopivan lyhyistä luvuista, jotka tekivät tästä täydellisen ahmittavan kirjan syyslomalle. 

Suosittelen tätä kirjaa tottakai Stephanie Garberin aiemmille faneille, mutta ennen kaikkea myös niille, joiden sydän sykkii sivuilta henkiin herääville fantasiamaailmoille ja kiihkeän romanttisille tarinoille.

← Takaisin
seuraa meitä