Kirja-arviot
9.3.2023
|
Otto Rantanen

Maagista vaihtoehtohistoriaa

Suljettu maa -kansikuva, nainen, mies, susi, peura

Juha Mustanojan käsikirjoittamalla ja Kari Puikkosen kuvittamalla sarjakuvateoksella Suljettu maa – Vieraat (WSOY, 2022) on hyvä liikkeen suunta. Siinä ollaan vaihtoehtoisessa historiassa, mukana on maagisen realismin ja fantasian piirteitä, ja se on dramaattisen näyttävä kuin paraskin Corto Maltese -sarjis. Juuri näillä lähtökohdilla varustettuun ja Suomeen sijoituvaan sarjakuvaromaaniin tarttuukin mieluusti.

Tarinassa Suomi on kääntynyt 1930-luvulla sisäänpäin kohti valtiojohtoista nationalismia, niin kuin kävi Euroopassa isolle joukolle maita oikeastikin. Vaihtoehtohistoria onkin mielenkiintoista juuri silloin, kun se olisi voinut oikeasti tapahtua.

Etsivä keskuspoliisi selvittää Suomea hallitsevan valtapuolueen salakuljetusjupakkaa. Tehtävään valitaan nuori arkistonhoitaja Esteri, sillä johto ei uskalla uhrata miestä tehtävään, yksinhallitsijapuolueen rikoksen tonkimisen seurauksena kun on vähintäänkin karkotus työleirille. Tapauksen selviämisen avaimena on mystinen huvipuisto ja suojeltu ryhmä, johon Esteri törmää.

Juonesta ja maailmasta olisi ollut enempäänkin. Valitettavasti asioita kiiruhdetaan, juonenkäänteitä ei jäädä fiilistelemään eikä toisinaan edes selittämään. Lisäruuduilla tai -sivuilla tarinaa olisi saanut selkeämmäksi. Lisäsivuilla tai jatko-osilla maailmaa voisi tutkia enemmänkin, sillä se on se mikä kiinnostaa, ei niinkään itse salakuljetusjuoni, joka loppuu jo ennen kuin alkaa.

Piirtojälki on hienoa, juuri tapahtuma-ajalle sopivan tyylikästä. Väripaletti on sopivan pelkistetty, jotta tunnelma vie 1930-luvun Helsinkiin. Ruuduissa on elokuvamaisuutta, minkä ansiosta sivuja lukee nopeasti. Toisaalta yksittäisiä maisemakuvia voi jäädä ihastelemaan pidemmäksikin aikaa. Yhdistelmässä näkyy tekijöiden yhteistyö, Mustanojalla kun on tausta teatterissa ja Puikkonen maalaa piirtämisen lisäksi akvarellimaalauksia.

Lähtöajatuksesta olisi saanut varmasti enemmänkin irti, mutta sellaisenaan Suljettu maa – Vieraat on tuore ajatus suomalaiseen sarjakuvaan.

← Takaisin
seuraa meitä