Kirja-arviot
15.8.2023
|
Irina Juhola, 17v

Magiaa ja ihastuksen tunteita

Päivänvalolla ei näe kansikuva

Kerstin Gierin Päivänvalolla ei näe (suom. Heli Naski, Gummerrus, 2023) on kepeän hauska nuortenkirja, jossa ei vältytä myöskään ripaukselta magiaa ja ihastuksen tunteita.

Seitsemäntoistavuotiaan Quinnin parhaan kaverin Lassen 18-vuotisbileisiin ilmestyy Kim, sinitukkainen, lävistetty ja vahvasti meikattu vanhempi tyttö, jota kukaan ei tunne. Yrittäessään auttaa Kimiä Quinn ajautuu karmivien olentojen jahtaamaksi ja loukkaantuu vakavasti. Hän alkaa nähdä asioita, jotka eivät voi olla todellisia – kuten kehnoja riimejä lausuvia patsaita ja tuttavallisesti virnuilevia pääkalloja.

Ainoastaan naapurin uskovaisen perheen fantasiaromaaneja rakastava Matilda ymmärtää Quinnin kokemuksia. Hän ei vain ole lainkaan Quinnin tyyppiä. Quinnin toipuessa onnettomuudesta he alkavat yhdessä selvittämään maagista mysteeriä. Matildasta on paljon fantasiaromaaneja ahmineena paljon hyötyä maagisia arvoituksia ratkoessa, eikä palaviltakaan tunteilta vältytä …

Kerstin Gierin kirjoitustyyli on todella hauska ja kirjat kuhisevat hauskoja repliikkejä, niin kuin päähenkilön ajatuksiakin. Ne ovat myös keskivertoa villimpiä – niinkuin myös hahmot – mutta ehdottomasti hyvällä tavalla. Näille pääsee nauramaan monia kertoja kirjojen aikana.

Aluksi tuntui, ettei kirja yltänyt tässä ihan muiden lukemieni Kerstin Gierin kirjojen tasolle, mutta lopulta yhdessä kohdassa pääsi nauramaan ja vähän ajan päästä hauskat sanonnatkin lisääntyivät. Silti niiden taso jäi reilusti muita Kerstin Gieriltä lukemiani kirjoja matalammalle. Siitä huolimatta tarina oli hyvä ja mielikuvitukselliset sekä hauskat ja välillä vähän eriskummalliset hahmot tasapainottivat sitä.

Koska Kerstin Gierin kirjat ovat käännettyjä, teksti on koko ajan kirjakieltä, mistä pidän. Repliikeissäkään ei ole ainuttakaan puhekielistä sanaa, toisin kuin monissa kotimaisissa nuortenkirjoissa.

Siksi – huolimatta siitä, että Päivänvalolla ei näe on YA:ta ja päähenkilö 17-vuotias – kirja sopii oikein hyvin reilustikin nuoremmille, niin kuin kaikki muutkin suomennetut Kerstin Gierin kirjat.

Kerstin Gier (s. 1966) on saksalainen bestseller-kirjailija. Häneltä on aiemmin ilmestynyt kirjasta Lupaus (Gummerrus, 2015) alkava Unien kirjat –trilogia, Pilvilinna (Gummerrus, 2019) sekä Rakkaus ei katso aikaa –trilogia, joka alkaa kirjasta Rubiininpuna (Gummerrus, 2012) ja josta on myös tehty elokuvat. Kaikki ovat reaalifantasiaa, ja niissä on myös hitunen romantiikkaa.

← Takaisin
seuraa meitä