Kirja-arviot
30.12.2014
|
Lauri Napari

Matka Kalajoelle

Jyri Paretskoi: Shell’s Angles ja Kalajoen hiekat (Karisto 2014)

Jyri Paretskoi kirjoittaa kirjoissaan nuorille tärkeistä asioista ja eläytyy niihin täydellisesti. Hänen uusin kirjansa, Shell’s Angels ja Kalajoen hiekat jatkuu melkein saumattomasti edellisestä Shell’s Angles -kirjasta, jossa oli myös samanlainen teema.

Uudessa kirjassaan Paretskoi kertoo nuorista, jotka matkaavat ihastuksensa perässä kauas pois kotoa.

Päähenkilöt ovat Henri, Rudi ja Samu, jotka päättivät lähteä Rudin ihastuksen, Hannan, perässä Kalajoelle. Rudi osaa olla välillä todella tyhmä, mutta tyttöjen läheisyydessä hänestä tulee herrasmies, mistä hänen kaverinsa aina välillä vitsailevatkin. Henri ja Samu taas käyttäytyvät tyttöjen seurassa samalla tavalla kuin aina muulloinkin.

Kirjan alussa Henri ja Samu yrittävät auttaa kaveriaan, Rudia, joka kärsii tylsyydestä. Pojat yrittävät löytää hänelle tyttöystävää. Monien vaihtoehtojen jälkeen Rudi löytää lähikaupastaan unelmatytön, joka asuu normaalisti Kalajoella, mutta on poikien kotipaikkakunnalla kesätöissä. Henri ja Samu haluavat auttaa Rudia tämän tytön kanssa ja tästä syystä pojat päättävät tehdä road tripin Kalajoelle. Matkalla Kalajoelle myös Samu löytää oman ihastuksensa. Road tripin aikana pojat toteuttavat päähänpistoja, jotka antavat kirjalle juuri sopivasti hauskuutta. Yksi heidän päähänpistoistaan on lehmillä ratsastaminen.

Kirjan lopussa kaikille kolmelle pojalle tapahtuu tärkeitä asioita, joista osan he kokevat nolostuttavina. Kirjan tapahtumat ovat niin todenmukaisia, että niitä voisi tapahtua jokaiselle nuorelle. Tapahtumat myös opettavat sen, että kaikkeen pitää osata varautua. Kirja myös kertoo, että toisten huijaaminen voi johtaa noloon tilanteeseen.

Shell’s Angles ja Kalajoen hiekat on kirja, johon on helppo samaistua ja tarinan kulkua on mukava seurata. Kirjan edetessä tarinassa tapahtuvia asioita alkaa miettiä. Siitä myös oppii asioista, joita nuoret tarvitsevat, esimerkiksi kavereiden olemassaolon tärkeyden.

Kirja päättyi tapahtumaan, mistä haluaisi lukea lisää. Toivottavasti kirjasarjaan tulisi vielä jatko-osia, sillä niitä olisi kiva lukea.

← Takaisin
seuraa meitä