Kirja-arviot
24.11.2020
|
Mitra Linna, 17v.

Matka seurapiirien pyörteisiin

Kevin Kwan: Ökyrikkaat Aasialaiset (Crazy Rich Asians), suom. Jaana Iso-Markku, Otava 2019

nainen, aurinkolasit, korvakorut ja helmikaulakoru

On olemassa rikkaita, törkeän rikkaita ja sitten on vielä ökyrikkaita. Mitä, jos poikaystäväsi paljastuisi kuuluvan ökyrikkaaseen sukuun?

 

Rachel Chu, New Yorkissa asuva taloustieteilijä, on seurustellut kaksi vuotta Nicholas “Nick” Youngin kanssa, kun Nick kutsuu hänet mukaansa Singaporeen. Heidän suunnitelmissaan on osallistua Nickin ystävän häihin ja niiden valmisteluihin, loput ajasta Aasiaan tutustuen. Samalla Rachelille tarjoutuisi oiva mahdollisuus tutustua Nickin lapsuudenmaisemiin.

 

Rachel kuitenkin tajuaa, että hän ei tiedä Nickin perheestä oikeastaan mitään. Hänen innostuksensa matkasta muuttuukin stressiksi kuullessaan Nickin kuuluvan vanhaan ja hyvin rikkaaseen sukuun. Järkytystä ei auta tieto siitä, että Nick on myös Aasian tavoitelluin poikamies ja että häät, joihin he osallistuvat ovat Aasian seurapiirivuoden kohokohta.

 

Matkan aikana Rachel joutuu Singaporen seurapiirien pyörteisiin, joissa vanhaa sukua ja rahaa arvostetaan, samalla kun uusirikkaita kiinalaisia halveksutaan. Myös hänen ja Nickin suhde kokee kolauksia matkan aikana. Voiko Rachel, yksinhuoltajaäidin kasvattama tyttö, selvitä seurapiirinaisten piikittelyistä, halveksunnasta sekä juonittelusta? Entäpä onko hän riittävän hyvä Nickin perheelle?

 

Kevin Kwanin Ökyrikkaat aasialaiset (2019) kertoo huvittavan kuvauksen Singaporen rikkaista piireistä, joissa suku ja sen vanha raha määrittelevät yksilön arvon. Kirjasta tehtiin Hollywood-elokuva vuonna 2018, ja se on Ökyrikkaat aasialaiset-trilogian ensimmäinen osa.

 

Kevin Kwan kuvailee hyvin värikkäästi ja huvittavasti Singaporen seurapiiriä sekä sen jäseniä. Juoni on todella laadukas ja kirjan juonenkäänteet ovat välillä huvittavia, välillä draamaa tihkuvia. Osa henkilöhahmoista jää kuitenkin hyvin latteiksi ja helposti unohtuviksi. Nick on se täydellinen poikaystävä, joka tekee kaiken oikein ja osoittaa suurta kunnioitusta perhettään sekä tyttöystäväänsä kohtaan. Rachel puolestaan jää hieman laimeaksi, eikä hän osoita kirjan aikana paljoakaan omaa tahtoaan.

 

Tarina ei pyöri vain Rachelin ja Nickin ympärillä, vaan sen kertojina toimivat monet eri henkilöt. Tarinalla on useita eri tasoja sen kuvatessa eri sukujen näkökulmaa ja aiempia ja nykyisiä tapahtumia eri henkilöiden näkökulmasta.

 

Kwan naureskelee lempeästi kirjassaan rikkaiden piireille ja heidän elämäntavoilleen. Hän kuvaa erityisen hyvin sosiaalisia paineita statuksen ylläpidosta aina suvun varallisuuteen asti. Tämä näkyy merkkivaatteiden himoshoppailuna, henkilöiden ja heidän sukujensa ylianalysointina sekä rikkaiden sisustustyylin kuvailemisena. Kwan on onnistunut tekemään kirjasta hyvin rennon, mutta koukuttavan. Luvut ovat suhteellisen lyhyitä, mutta ne loppuvat aina mielenkiintoisesti, eikä kirjaa voi millään laskea käsistään. Hän on myös tuonut aitoa singaporelaista slangia kirjaansa, selittäen niiden merkityksen aina sivujen alareunoissa. Hän myös puhuu kirjassa olevista ruoista niiden oikeilla nimillä selittäen kuitenkin millaisesta ruoasta on kyse. Tämä tuo kirjaan upean kulinaristisen makumatkan sekä kulttuurisen vivahteen.

Ökyrikkaat Aasialaiset onkin oiva lomalukeminen, jonka draamankaarteet ja juonenkäänteet pitävät otteensa tiukasti lukijassa. Kirjan jättääkin lukijansa haluamaan pientä draamaa ja ylellisyyttä omaan elämäänsä.

← Takaisin
seuraa meitä