Kirja-arviot
16.8.2019
|
Sara-Tuuli Antikainen, 16 v.

Meidän sankarit

Emmi Jäkkö & Aleksis Salusjärvi (toim): Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille), Into 2019

Tiedätkö mikä sytytti Michael Monroen unelman rokkistaraksi tulemisesta? Tai mikä herätti Timo Vuorensolan kutsumuksen elokuvia kohtaan? Entä miten Jussista kruunattiin Prinssi Jusuf?

Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille) koostuu 45 suomalaisen miehen tarinoista. Mukaan mahtuu niin laulajaa, tanssijaa, jääkiekkoilijaa, kansanedustajaa kuin kirkkoherraakin. Kaikkia heitä yhdistää heidän inspiroiva matkansa lähtöpisteestä tähän hetkeen. Mukana on evakkoreissuja, kiusaamista, väkivaltaa, erilaisuutta, seikkailuja ja unelmia.

Kirjan taiteellinen kuvitus tuo lisää väriä sivuille. Useat kuvittajat ovat omien näkemyksiensä mukaan loihtineet tarinoiden sankareista näyttäviä muotokuvia. Kuvat tekstin kanssa luovat helposti lähestyttävän kokonaisuuden, joka tekee kirjasta entistä kiehtovamman. Kuvitus myös varmasti vetää puoleensa nuorempia lukijoita sekä lukemisesta vähemmän kiinnostuneita.

Teos avaa monen tutun ja itselleni tuntemattoman henkilön taustaa ja kertoo heidän matkastaan. Parin sivun mittaiset kertomukset ovat juuri oikean mittaisia. Pidin myös siitä, että jokaisen tarinan lopussa on siteeraus kyseiseltä henkilöltä. Ne joko täydellisesti tiivistävät henkilön matkan tai ajattelutavan, tai antavat tärkeän muistutuksen elämän varalle.

Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille) on todellakin joukkovoimalla tehty teos, joka on tarkoitettu aivan jokaiselle, iästä tai elämänvaiheesta riippumatta. Se kantaa mukanaan tärkeää viestiä, kuinka koskaan ei pidä luovuttaa. Pidän todella siitä, että kirja ei ole tarkoitettu ainoastaan pojille ja se on tuotu nimessä julki.

Itse en yleensä oikein innostu ”elämäkerroista”, mutta tämä kirja todella oli poikkeus. Se on täynnä inspiroivia tarinoita siitä, kuinka huonoistakin olosuhteista voi päästä korkealle. Täytyy vain jaksaa pitää kiinni unelmista ja uskoa niihin. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille!

← Takaisin
seuraa meitä