Kirja-arviot
7.11.2023
|
Juulia Makkonen

Miksi Colleen Hooveria sekä rakastetaan että inhotaan?

Verityn varjo kansikuva

Yhdysvaltalaisen kirjailijan Colleen Hooverin teokset ovat nousseet sosiaalisessa mediassa ja erityisesti TikTokissa suureksi hitiksi. Hänen romantiikkaa, suhdekoukeroita, seksiä ja traumoja käsittelevät teoksensa ovat keränneet TikTokissa maailmanlaajuisen, erityisesti nuorista naisista koostuvan fanikunnan. Hastagilla #colleenhoover merkityillä videoilla on TikTokissa yhteensä yli 4,5 miljardia näyttökertaa. Kiinnostuin, miksi Hoover on niin suosittu ja luin hänen viime kesänä suomennettuna ilmestyneen teoksensa Verityn varjo. Halusin ymmärtää, mikä Hooverin kirjojen suosion taustalla on ja toisaalta sen, miksi monet myös vähättelevät niitä.  

Ennen kuin olin lukenut sivuakaan Hooverin teosta, luulin tietäväni, millaisia hänen teoksensa ovat.  Ajattelin niiden olevan geneerisiä rakkausromaaneja täynnä kliseisiä juonenkäänteistä toistensa perään. Siksi harmistuinkin hiukan saadessani selville, että Verityn varjo on Hooverin muista menestyskirjoista poiketen trilleri. Ajattelin, ettei Verityn varjo tarjoaisi niitä suhdekoukeroiden ja romantiikan sävyttämiä juonenkäänteitä, joita ennen kirjaan tutustumista odotin. 

Huoleni oli kuitenkin turha, sillä tästä trilleristä ei puutu ihmissuhdedraamaa. Luettuani vasta muutamia sivuja osasin jo odottaa sitä tältäkin tarinalta. Trillerin teoksesta teki kuitenkin sen paikoittain jopa karmivat juonenkäänteet. Kun teoksen päähenkilö kirjailija Lowen saa käsiinsä koomassa makaavan menestyskirjailija Verity Crawfordin omaelämäkerran, alkaa hänelle paljastua kammottavia tapahtumia, joiden ei olisi pitänyt tulla julki.  

Hooverilla on selkeä omanlainen tyyli kirjoittaa tarinoita. Juonenkäänteitä on paljon ja ne ovat yllättäviä. Teksti on yksinkertaista ja helppolukuista. Tarinassa on melko vähän henkilöiden tai miljöiden kuvailua, minkä vuoksi juoni etenee nopeasti. Uskon, että se voi selittää Hooverin teosten suosiota. Teksti on tehokasta ja yllättävien, nopeasti etenevien juonenkäänteiden vuoksi mielenkiinto pysyy yllä. ”They’re always easy reads”, eräs käyttäjä kirjoittaa TikTokissa.  

Hooverin teokset ovat herättäneet negatiivisia reaktiota esimerkiksi lukemista ja kirjallisuutta harrastavissa ihmisissä. Ehkä niitä halutaan vähätellä juuri sen vuoksi, että ne ovat melko tehokkaasti kirjoitettua viihteeksi tarkoitettua tekstiä, joka ei tarjoa esimerkiksi uusia näkökulmia tai kätke sisäänsä syvällisiä merkityksiä eikä jätä lukijalle tulkinnanvaraa. Ehkä monet kirjallisuutta harrastavat kaipaavat kirjoilta syvällisyyttä ja merkityksiä. Toisaalta Hooverin teokset selkeästi herättävät lukijoissa voimakkaita tunteita. TikTokissa on videoita, joissa nuoret lukevat Hooverin teoksia kyyneleet silmissä. Siitä näkökulmasta Hooverin teoksethan tarjoavat sitä, mitä monet kirjallisuudesta hakevat: viihdettä ja tunnereaktioita.  

Perehdyttyäni Hooverin muihin myyntimenestysteoksiin minulle selvisi, että kirjailijan monissa teoksissa käsitellään rankkoja aiheita. Esimerkiksi vuonna 2016 ilmestynyt ja Hooverin suursuosioon nostanut It ends with us (suom. Se päättyy meihin) käsittelee parisuhdeväkivaltaa. TikTokin Hooverin kirjoja käsittelevien TikTok-videoiden kommenteissa se, millä tavalla näitä rankkoja aiheita käsitellään, herättää kritiikkiä. Kommenteissa ihmiset kertovat kokevansa Hooverin kirjojen muun muassa normalisoivan toksista ja väkivaltaista käyttäytymistä.  

Tällä hetkellä puhutaan siitä, että nuoret lukevan liian vähän, joten on positiivista, että niin monet ovat löytäneet Hooverin kirjoista innon lukemista kohtaan. Ajattelen, että on varmasti parempi, että lukee ilokseen jotain kuin ettei lukisi mitään. Vaikka Hooverin teokset ovat keränneet kritiikkiä monestakin syystä, näyttää ne selkeästi löytäneen paikkansa kirjallisuuden kentällä. On selvää, että jokin Hooverin kirjoissa viehättää monia – ja paljon! 

Kirjoittaja on Lukufiiliksen toimituskuntalainen. 

← Takaisin
seuraa meitä