Kirja-arviot
30.1.2020
|
Tuulia Hämäläinen, 13v.

Miksi pitäisi olla täydellinen?

Henna Helmi Heinonen: Lähes täydellinen Miisa, Tammi 2019

 

 

Lähes täydellinen Miisa on Henna Helmi Heinosen kuudes osa menestyneestä Miisa-kirjasarjasta. Kirja sijoittuu nykyajan Suomeen. Vaikka se onkin jo kuudes osa, on sen juonen kulkuun helppo päästä mukaan, vaikka ei olisi lukenut edeltäviä osia.

Kirja kertoo tyypillisestä kahdeksannella luokalla olevasta nuoresta tytöstä, Miisasta. Miisa harrastaa luistelua tosissaan ja on vihdoin päässyt SM-tasolle. Hänen ikäväkseen hänen paras kaverinsa ei päässyt. Vastoinkäymisistä ja kadonneista hypyistä huolimatta hän tähtää täydellisyyteen, mutta kovalla hinnalla. Jokin on muuttunut Miisan kehossa, ja vaikka hän tietää, että kasvaminen on normaalia, on hänen, niin kuin monen muunkin nuoren välillä vaikea hyväksyä se ja sopeutua siihen.

Miisa on rohkea ja kokeilunhaluinen nuori nainen, jolle ulkonäkö ei ole tärkeintä. Hän ottaa koulun ja luistelun vakavasti ja pyrkii näyttämään parasta mahdollista osaamistaan. Ystävän kanssa etääntyminen ja luistelussa olevat haasteet eivät saa Miisa lannistumaan, vaan yrittämään entistäkin enemmän. Mutta missä menee raja? Milloin pitää vain tyytyä siihen mihin on pystynyt? Jättää asia siihen, ei täydellisyyteen, vaan parhaaseen mahdolliseen, mihin on pystynyt.

Mielestäni kirjassa on osattu hyvin eläytyä nuorten tunteisiin riittämättömyydestä ja ulkonäköpaineista. Myös se, kuinka Miisa ja hänen paras ystävänsä Kata alkoivat etääntyä toisistaan harrastusten ja mielipiteiden takia oli koskettavaa. Juonen kulku on soljuvaa ja mukaansatempaavaa. Siinä kerrottiin myös asiat selkeinä ja kiinnostavina. Oli melkein vaikeaa päästää kirjasta irti sen aloitettua. Kirja on mielestäni mielenkiintoinen ja koskettava, koska siinä käsitellään arkojakin aiheita. Kirjan tapa lähestyä vaikeita, mutta niin arkisia asioita ja ongelmia oli loistava. Se oli todenmukainen ja käsitteli monta teemaa samaan aikaan. Kirjan tärkein teema on, että kaikki ovat täydellisiä juuri sellaisina kuin ovat. Toinen tärkeä teema on, että syömisen vähentäminen ei ole hyvä tai terveellinen elämäntapa.

 

← Takaisin
seuraa meitä