Kirja-arviot
16.6.2021
|
Ganesh Kharel, 15v.

Mistä kaikki sai alkunsa?

Anna Claybourne: Ihmeellinen evoluutio: Elämän tarina (suom. Ville Viitanen, WSOY 2020).

ihmeellinen evoluutio kansikuva

Ihmeellinen evoluutio on tietokirja, joka on suunnattu lapsille ja nuorille. Anna Claybourne on onnistunut jäsentämään tiedon hyvin selkeästi, jotta vaikeatkin asiat tulevat ymmärretyiksi. Kirja sopii mainiosti juuri kouluikäisille: tietokirja sisältää tietoa, mitä koulussa ei välttämättä opeteta. Miksi kirahvilla on pitkä kaula? Mikä tekee kalasta kalan? Miten koko lajien kirjo – sienistä tiikereihin ja perhosista ihmisiin voivat olla sukua keskenään?

Kirja on jaettu neljään osioon. Ensimmäinen osio käsittelee sitä, mitä evoluutio oikeastaan on ja mitkä tekijät vaikuttavat siihen. Teoksessa ei ole unohdettu Alfred Russel Wallacea eikä Charles Darwinia. Kirjan toisessa osiossa tutustutaan syvemmin elämän historiaan ja siihen, miten kehitys on johtanut vähitellen ihmisiin asti. Kolmannessa osiossa tutustutaan taas eliökunnan sukupuuhun ja miten kaikki lajit ovat lopulta toisilleen sukua. Viimeinen eli neljäs osio käsittelee erilaisia evoluution sopeutumia.

Kirja tarjoaa kiehtovan katsastuksen evoluutioon ja sen salaisuuksiin. Teoksessa käydään läpi koko elämän historia. Teoksen kuvituksessa on käytetty paljon mielikuvitusta ja kaikki kuvat ovat piirrettyjä. Kuvituksen on tehnyt Wesley Robins. Suosittelen kirjaa kaikille, erityisesti sellaisille, jotka pitävät tietokirjoista. Tästä on varmasti apua, jos koulukirjoista ei ole ollut!

← Takaisin
seuraa meitä