Kirja-arviot
18.6.2020
|
Hanna Koskinen, 13v.

Mitä Natasha salaa?

Marja-Leena Tiainen: Rakas Natasha, Myllylahti 2019

Rakas Natasha on Marja-Leena Tiaisen kirjoittama nuortenromaani. Päähenkilönä kirjassa on Joel Leinonen. Hän on 18-vuotias vartijaopiskelija. Hänellä on hyvät vanhemmat, joista toinen on hänen biologinen äitinsä ja toinen mukava isäpuoli. Hänen biologinen isänsä Turkka ei ole ollut hänen elämässään ollenkaan lukuun ottamatta muutamaa kertaa, kun on käynyt moikkaamassa Joelia. Turkalla on vaimo Minna, Minnan kanssa lapsi Anton ja Minnan edellisestä liitosta tytär Natasha.

Joelin perhe on hetki sitten muuttanut Käpylästä Lehmusrantaan, jossa asuu myös Turkan perhe. Joelin perhe asuu kuitenkin huomattavasti mukavammassa naapurustossa kauniine omakotitaloineen kuin Turkka perheineen teollisuusalueen harmaissa kerrostaloissa.

Hetki ennen Joelin kahdeksattatoista syntymäpäivää hänen biologinen isänsä ottaa häneen yhteyttä pitkästä aikaa. He tutustuvat paremmin, ja Joel saa tietää, että hänellä on pikkuvelipuoli Anton. Joel haluaisi tutustua Antoniin paremmin, mutta asiat mutkistuvat, kun Turkka kuolee auto-onnettomuudessa. Turkalla oli huonosti menestyvä autokauppa. Joel näki, miten sen takapihalla tapahtui jotain hämärää, ja hän haluaa ottaa asiasta selvää tarkemmin.

Turkan hautajaisissa Joel huomaa, että Turkan vaimon Minnan lapsi Natasha on ollut hänen kanssaan samassa koulussa. Tyttö on kuitenkin muuttunut isonenäisestä nörtistä upeaksi malliksi.  Joel alkaa viettää enemmän aikaa veljensä Antonin kanssa ja alkaa seurustella Natashan kanssa.

Joel on voittanut lotossa 10 000 euroa ja lainaa osan siitä Natashalle mallinkuvauksia varten. Natasha käy kuitenkin harvinaisen usein mystisillä matkoilla, joilla sanoo vain tekevänsä mallintöitä, muttei koskaan näytä kuvia matkoilta tai halua Joelia mukaan.

Bullet Brothers -jengillä oli jotain tekemistä Turkan kanssa. Hän oli jengille veloissa, ja nyt Minnan ja Natashan täytyy yrittää maksaa velat, ettei heitä kiristettäisi. Mutta missä Natasha käy ja mitä hän salaa? Ja mitä Natasha sitten tekee Joelin rahoilla, jos ei mallintöitä?

Kieli kirjassa on pääosin puhekieltä. Tarinan kertoja on ulkopuolinen, ja kertoja näkee kaiken ikään kuin Joelin tietojen perusteella.

Kirja oli hyvä, ja siihen jäi helposti koukkuun. Se sopii nuorille, ei ollut liian jännittävä tai yhtään lapsellinen. Seassa oli juuri tarpeeksi huumoria, joten kirjaa oli erittäin miellyttävä lukea.

Marja-Leena Tiainen on vuonna 1951 syntynyt suomalainen kirjailija. Hän kirjoittaa erityisesti lapsille ja nuorille. Hänen teoksiaan ovat muun muassa Pullopoika, Tähdet putoo ja sammuu ja Poistui kotoaan. Hän on saanut paljon tunnustusta kirjoistaan, muun muassa Topelius-palkinnon teoksesta Rakas Mikael.

← Takaisin
seuraa meitä