Kirja-arviot
27.11.2019
|
Onni Pirinen, 14v

Mitä on aika?

Jørn Lier Horst: Kultaisen kellon arvoitus (suom. Sanna Manninen), Otava 2019

 

 

Kultaisen kellon arvoitus on Clue -kirjasarjan toinen osa jatko-osana Salamanterin arvoitukselle, joka on suomennettu 2015. Kultaisen kellon arvoitus kertoo Ceciliasta ja hänen kavereistaan Leosta, Unesta ja Egon-nimisestä koirasta eli yhdessä Clue:sta. Tässä kirjassa Clue koittaa selvittää monta arvoitusta, kuten esim. miksi Cecilian äiti katosi niin epäilyttävästi, kuka on tämä L, josta Cecilian äiti kirjoitti päiväkirjaansa ennen kuin katosi ja minne ryöväri piilotti vuosi sitten ryöstämänsä kellot ja korut, joiden mukana on suunnattoman arvokas, kullalla valeltu ja timanteilla koristeltu Gullfellet-niminen kello.

Kirjan tapahtumat sijaitsevat käsitykseni mukaan norjalaisessa rantakaupungissa. Kirjan päähenkilö Cecilia asuu hänen isänsä omistamassa Täysihoitola Helmessä, jossa Cecilian isä vuokraa huoneita vieraille. Samassa rantakaupungissa sijaitsee rannalla hieman vanhoja bunkkereita, kirkko ja muutaman kirjan hahmon koti.

Jo alussa kirjassa käy ilmi, ettei tämä kirja ole niin lapsille sopiva kuin nimestä voisi luulla. Cecilia muistelee muutama kuukausi sitten löytämäänsä ruumista. Kirja on alussa mukaansa tempaiseva, mutta mielestäni kirjan lopetus on liian kiirehditty, ja se olisi voinut olla pidempi. Pidän kirjassa siitä, miten se kasaa paljon arvoituksia päähenkilölle samaan aikaan, ja hän koittaa ratkaista niitä samalla kun pohtii, mitä aika on. Kirjassa aika vaikuttaa olevan toistuva ja tärkeä teema, sillä kirjan alussakin sitä pohditaan. Kirja saikin minut tästä syystä miettimään, mitä on aika. Tätä tulen miettimään jonkin aikaa. Mielestäni kirja oli siis ihan hyvä ja voisin lukea sen uudestaan. Kirjaa suosittelisin dekkareista pitäville nuorille ja aikuisille.

← Takaisin
seuraa meitä