Kirja-arviot
19.4.2016
|
Anri Väre

Monta tietä tarinaan: musiikki

Musiikki on toiminut ja toimii edelleen suurena inspiraation lähteenä monille kirjailijoille ja muille taiteilijoille. Kaikki kirjat, vaikka niitä musiikki inspiroinut olisikin, eivät kuitenkaan suoranaisesti kerro musiikista. Lukuviikon kunniaksi Lukufiilis listasi musiikkia, sen parantavaa voimaa ja suurta intohimoa sitä kohtaan käsitteleviä kirjoja.

Anna minun rakastaa enemmän – Juha Itkonen
Anna minun rakastaa enemmän on kirja rakastamisesta, unohtamisen vaikeudesta ja rock-musiikista. Se kertoo Suomen kuuluisimmasta ja menestyneimmästä, kansainvälisen supertähden Suvi Vaahteran, eli Summer Maplen tarinan. Koko romaani on kerrottu entisen poikaystävän Antin ja Suvin äidin Leenan näkökulmasta.
(Teos)

Juliet riisuttuna – Nick Hornby
Nick Hornby on tunnettu romaaneistaan, jotka usein ainakin jollain tavalla käsittelevät musiikkia. Juliet riisuttuna on romaani yksinäisyydestä, intohimoisesta rakkaudesta musiikkiin ja ihmissuhteista. ”Kukaan toinen ei kirjoita musiikista ja sen herättämistä tunteista niin kuin Hornby.” – Julie Myerson
(WSOY, suom. Pekka J. Mäkelä)

Siljan laulu – Vilja-Tuulia Huotarinen
Siljan laulu kertoo 15-vuotiaasta Siljasta, jonka elämän muuttaa yksi lehti-ilmoitus. Sisko-bändi nimittäin etsii uutta solistia ja Silja päättää hakea pestiä. Siljan laulu on kasvutarina, joka on onnistunut yhdistelemään kepeitä ja vaikeita teemoja, nuoruuden elämäntuskaa ja rokkenrollia. Lisäksi se on hieno kuvaus rakkaasta harrastuksesta ja musiikin parantavasta voimasta.
(Karisto)

Metalliveljet – Antti Halme
Metalliveljet -sarja kertoo teinipojista Villestä ja Harrista joilla on paljon yhteistä: kumpikin pitää kauniista tytöistä ja kumpaankin on iskenyt metallimania. Pian rockin historiassa käännetään uusi sivu, kun tämä kaksikko pääsee vauhtiin.
(Otava)

Miss Farkku Suomi – Kauko Röyhkä
Miss Farkku Suomi on humoristinen ja herkkä kuvaus nuoren miehen kasvusta, musiikista ja suuresta rakkaudesta. Se sijoittuu 70-luvun Ouluun ja sen nuorten elämään sillä aikaa kun punk tekee maailmalla tuloaan, mutta kotikaupungin iltamissa soi yhä Bob Dylan.
(Like)

Robinin huikea tarina – Marikka Bergman
Robinin huikea tarina kertaa Robinin tien pikkupojasta keikkalavoille. Kirja esittelee Robinin lähipiiriä ja bändikavereita sekä paljastaa laulajan lempijutut ja -harrastukset. Robin kertoo itse Koodin ja uuden levyn laulujen taustoista ja synnystä.
(Tammi)

Apulanta: Kaikki yhdestä pahasta – Ari Väntänen
Tarina rockjättiläisestä, jonka matka vei pikkukaupungin pommisuojasta kansakunnan kaapin päälle. Apulanta on yksi Suomen suurimmista rockbändeistä, joka on myynyt yli puoli miljoonaa levyä. Ari Väntäsen historiikki kertoo, mitä bändin matka maksoi, mitä se antoi ja millaisissa tunnelmissa se kuljettiin. ”Niille nuorille, jotka elävät nyt samankaltaisessa maailmassa kuin me tuolloin, kirja antaa hyvän opin: On vain luotettava itseensä ja omaan näkemykseensä, vaikka miten epätoivoiselta se kaikista muista näyttäisi.” – Tuukka Temonen
(Like)

Tapaus Michael Jackson – Margo Jefferson
Popin kuninkaaksi nimetyn Jacksonin huikea, moniulotteinen ja koskettava tarina tuskin jättää ketään kylmäksi. Pulitzer-palkittu kriitikko Margo Jefferson kertoo Jacksonin tien hypnoottisesta tähdestä surulliseksi supernovaksi. Jefferson erittelee tarkasti tähden loiston päivä ja laskukierrettä. Vailaisee Jacksonin lapsuutta, muodonmuutoksia, oikeudenkäynteijä, hyväntekeväisyysprojekteja ja mutkikasta tunne-elämää, kuten halua pysyä ikuisesti lapsena. Tähden tarina on niin ainutlaatuinen, että puhuttelee varmasti niitäkin, jotka eivät Jacksonin musiikkia pahemmin tunne.
(Like, suom. K. Männistö)

← Takaisin
seuraa meitä