Kirja-arviot
16.3.2018
|
Juulia Makkonen, Järvenpään Yhteiskoulu ​

Murhamysteeri, jossa opettajat ovat epäiltyinä

L.K. Valmu: Poika – Murha seitsemännellä luokalla, Karisto 2017

Hämeenlinnalaisen lasten- ja nuortenkirjailijan L.K. Valmun kirja Poika – Murha seitsemännellä luokalla on tarina tytöstä nimeltä Helkanoora Kujala eli Hege, joka aloittaa seitsemännen luokan kuvitteellisessa Helsingin Klassisessa Yhtenäiskoulussa ja kuulee kesän traagisesta tapahtumasta, Teemu Vallan kuolemasta insuliinin yliannostukseen. Kirjassa Hege alkaa tutkimaan tapausta, vaikkei edes koskaan ollut tavannut Teemua.

Kun Hege saapuu uuteen kouluun, koko koulu pitää hiljaisen hetken historianopettajan ja terveydenhoitajan kuolleelle pojalle Teemu Vallalle, joka kuoli kesällä insuliinin yliannostukseen koulun miesopettajien perinteisellä mökkireissulla. Teemu ja hänen paras ystävänsä Elia olivat poikkeuksellisesti mukana reissulla. Teemu sairasti diabetestä ja oli hyvin tarkka insuliinipistostensa kanssa, eikä Elia voi uskoa Teemun kuoleman olevan tapaturma. Koulun alkaessa Hege ja Elia tutustuvat ja tahtovat yhdessä selvittää, murhasiko joku Teemun.

Mielestäni Poika – Murha seitsemännellä luokalla oli niin mukaansatempaava ja sopivan jännittävä, ettei sitä olisi halunnut laskea käsistä hetkeksikään. Kirjassa oli paljon henkilöitä, kuten koulun opettajat, Hegen ystävät ja sukulaiset sekä virkavalta. Kaikilla oli erilaisia kutsumanimiä, mikä pakotti lukemaan kirjan hyvin ajatuksella, jotta pysyi mukana. Se ei kuitenkaan ainakaan minua haitannut, sillä silloin kirjaan todella syventyi ja tuntui, että olisi elänyt kirjan maailmassa — varsinkin kun kirjan päähenkilö oli ikäiseni.

Kirja pysyi jännittävänä ja kiinnostavana pitkään, eikä sen ratkaisua arvannut ennen loppua. Se oli erilainen dekkari verrattuna muihin lukemiini, sillä se käsitteli murhaa oman ikäisteni henkilöiden keskuudessa, joka teki siitä hyvin mielenkiintoisen.

 

← Takaisin
seuraa meitä