Kirja-arviot
12.4.2018
|
Juulia Makkonen, 15 v.

Muuta viiva vedeksi!

Keri Smith: Viiva (suom. Maria Helanen, WSOY 2018)

Keri Smith on kanadalainen kirjailija ja kuvittaja. Hänen kirjansa kannustavat lukijaa laajentamaan luovuuttaan. Smithin suosituin teos Wreck This Journal (suom. Tuhoa tämä kirja)  on huippumenestys. Kirjan englanninkielistä versiota on myyty yli 3 miljoonaa kappaletta ja se on käännetty lukuisille kielille.

Luin Smithin uusimman teoksen, Viivan. Kirjan alussa käsketään etsiä lyijykynä. Kirja kertoo lukijalle, mitä jokaisella sivulla täytyy tehdä. Yksinkertaisesti koko kirjan läpi vedetään viivaa eri tavoin: painaen, kevyesti, nopeasti, hitaasti, kiemurrellen. Joissain kohdissa tarvittiin todella mielikuvitusta. Kirja mm. haluaa, että muutat viivan vedeksi! Kirja myös käskee jatkamaan viivaa omaan kehoosi. Kirja kyselee ajatuksiasi, ja sille voi avautua viivan avulla esim. siitä, mikä sinua suututtaa.

Muutaman sivun jälkeen kirja kysyi minulta, millainen oloni on. Se antoi minulle neljä vaihtoehtoa.

  1. A) Kiinnostunut
  2. B) Osallistuva
  3. C) Epävarma
  4. D) Tämä oli tässä

Olin hämilläni ja valitsin D-kohdan. Kirja vastasi, että voin lopettaa viivan piirtämisen siihen. En kuitenkaan viitsinyt lopettaa vielä. Menin seuraavalle sivulle ja kirja ihmetteli, miksen lopettanut. Tästä minulle tuli sekava olo -kirjahan puhui minulle!

Olin aluksi melko ennakkoluuloinen kirjaa kohtaan. Kun sain kirjan käsiini, pidin sitä outona ja ajatus pelkästään viivan piirtelystä kirjan lähes tyhjille sivuille, tuntui tylsältä. Kuitenkin lukiessani sitä, se herätti minussa ristiriitaisia ajatuksia. Samanaikaisesti pidin sitä edelleen outona, mutta kuitenkin tykkäsin siitä! Olisin ehkä pitänyt kirjasta vielä enemmän, jos siinä olisi ollut värikuvitus. Se olisi tuonut kirjaan ilmettä ja iloa.

Minulla oli kirjan parissa hauskaa. Se on kirjoitettu niin nerokkaasti ja nokkelasti, että tuntui kuin kirja olisi lukenut ajatuksiani. Suosittelen Viivaa kaikille, sillä sen lukeminen vapauttaa, itse ainakin unohdin kaiken muun lukiessani sitä. Se ei sovi varmastikaan kaikille, sillä sen mukaan täytyy heittäytyä, mutta niin kuin kirja kehottaakin, jos et pidä siitä, voit aina antaa sen jollekin toiselle luettavaksi loppuun.

 

 

 

 

← Takaisin
seuraa meitä