Kirja-arviot
9.6.2021
|
Susanna Knopman

Mystinen alus

Satu Leiska: Avaruuden rajalla, opike 2020

Avaruuden rajalla kansikuva

Avaruuden rajalla on itsenäinen tarina, joka sijoittuu kauas tulevaisuuteen. Kirja kertoo nuoresta pojasta Visasta, joka isänsä työn myötä joutuu avaruusasemalle tutkimaan salaperäistä alusta. Hänen äitinsä on aikaisemmin joutunut onnettomuuteen samanlaisen aluksen takia, ja on sairaalassa. Visan eloa avaruusasemalla hankaloittaa oudosti käyttäytyvä johtaja Kaarlo, joka kieltää tätä ehdottomasti olla lähestymättä alusta. Ylisuojeleva isä ei edesauta Visan kyltymätöntä tiedonjanoa alusta kohtaan. Sääntöjä rikkoen lopputuloksen voikin arvata. Vai voiko?

 

Kaikki ei ole todellakaan sitä, miltä päällisin puolin näyttää, ja lukija huomaa pian kyseenalaistavansa kaiken olemassa olevan tiedon. Kirja myös osoittaa empatian merkityksen, ja saa miettimään monia ajankohtaisia kysymyksiä:“Painaako toisen elämä vai raha enemmän vaakakupissa?” Voi huomata myös vakavan ongelman tässä sivussa, kuinka vanhempi ei usko omaa lastansa ja anna tämän sanalle samanlaista painoarvoa, kuin aikuiselle ihmiselle.

 

Kirja oli hyvin selkeää luettavaa, ja osittain jopa opettavaista. Vaikeita käsitteitä selitettiin erikseen sekä virkkeet olivat helppolukuisia. Kirjan luettua jäi selkeä olo, sillä mikään ei jäänyt epäselväksi, ja juoni oli kokonaisuudessa hyvin kattava ja aukoton. Vaikka miljöö ei ole nykypäivää nähnytkään, se onnistuttiin silti kuvaamaan hyvin ja mielekkäästi. Tapahtumapaikoista sai tarkan mielikuvan, kun asiat kuvattiin tarkasti, tapahtumat elävöityivät mielessä. Kokonaisuutta hahmottivat myös satunnaiset kuvat tapahtumahetkistä. Henkilöille oli luotu selvät motiivit, jotka hahmottuvat loppua kohden. Loppuratkaisu oli todella yllättävä ja miellytti itseäni suunnattomasti. Kaikin puolin teos oli todella hyvä, selkorakenteinen ja loppua kohden jopa koukuttava. En ole itse ennen lukenut koskaan mitään vastaavaa. Kirja oli juonenkäänteineen mielestäni nerokas!

← Takaisin
seuraa meitä