Kirja-arviot
26.6.2019
|
Lilja Valkeajoki, 17v.

Naisten sähköistävä kyky mullistaa maailman

Naomi Alderman: Voima (Suom. Marianna Kurtto). Gummerus 2019

Naomi Aldermanin kirja Voima on hyvin ajatuksia herättävä teos.Naisille on kehittynyt erikoinen voima, jonka avulla he pystyvät antamaan sormenpäistään sähköiskuja. Aluksi tämä kyky havaitaan vain teini-ikäisillä tytöillä, mutta se alkaa leviämään huimaa vauhtia, sillä nuoremmat pystyvät aktivoimaan vanhempienkin naisten voiman toimintaan.

Kirjassa kerrotaan tarinaa monien eri henkilöiden näkökulmista, mikä tekee kirjasta hyvin mielenkiintoisen. Margot on pormestari, jonka teini-ikäisellä lapsella havaitaan kyky käyttää voimaa. Roxy on puolestaan pahamaineisen isänsä lapsi ja on tottunut elämään jengitappeluiden maailmassa. Allie on kokenut kovan ja karun lapsuuden, mutta päättää ryhtyä uudenlaisiin toimiin voiman havaittuaan. Näillä kaikilla naisilla alkaa aivan uudenlainen elämä heidän huomattuaan voiman olevan heidän hallussaan.

Tarinaa kerrotaan myös Tunden näkökulmasta. Tunde on nuori mies, joka alkaa matkustella ympäri maailmaa ja dokumentoimaan voiman käytön seurauksia. Seurauksia voimasta koituukin, niin huonoja kuin hyviä. Naisten valta maailmassa kasvaa ja miehet saavat pelätä henkensä edestä. Naiset alkavat järjestämään mielenosoituksia ja vallankaappauksia. Samaan aikaan kuitenkin miehet suunnittelevat vastaiskuja ja keinoja palauttaa valta miesten käsiin. Voimasta seuraa paljon sekasortoa ja maailman järjestys järkkyy.

Teos on täynnä monenlaisia tapahtumia ja yllättäviä juonenkäänteitä. Teos herättää paljon ajatuksia siitä, millainen maailma olisi, jos valta olisikin naisilla. Kirjassa kuvataan osuvasti, kuinka monet naiset joutuvat kärsimään maailmassa, ja kuinka heitä kaltoinkohdellaan. Voiman avulla he saavat rohkeutta ja pystyvät puolustautumaan miehiltä.

Kirja oli erittäin mielenkiintoista luettavaa, eikä sitä olisi meinannut malttaa laskea käsistään. Alderman kirjoittaa hyvin eläväisesti, ja kirjan tapahtumiin on helppo eläytyä. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille kiinnostuneille.

← Takaisin
seuraa meitä