Kirja-arviot
28.1.2020
|
Juulia Makkonen, 16v.

Nättii settii bulilla stäkillä

Hippo Taatila: Teflon Byble, Johny Kniga 2019

”Alussa Maltsu oli autio ja tyhjä, eikä M-junakaan vielä jyrissyt Mätäojan yllä.” Näin alkaa Hippo Taatilan kokoama Teflon Bible – Pyhimyksen, Heikki Kuulan ja Volin tie Maltsun ghetosta suomiräpin messiaiksi.

Teflon Bible kertoo Teflon Brothers -yhtyeen jäsenien tarinan 1990-luvun alun malminkartanolaisista graffitipojista nykypäivän suurimmiksi suomalaisiksi räp-artisteiksi.

Teos on jaettu Raamatun tyyppisesti vanhaan ja uuteen testamenttiin. Niin sanottu vanha testamentti sisältää tarinat 90-luvun malminkartanolaisten nuorten poikien sattumuksista muun muassa graffitien, ensimmäisten musiikkiprojektien sekä kiljubisneksen parissa. Se käy läpi poikien vaiheet yläasteelta lukioon sekä ajan lukiosta valmistumisen jälkeen.

Uuden testamentin puolella Heikki, Mikko ja Voli avaavat yhtyeensä syntyä ja ideologiaa. Se kuvaa yhtyeen reilun kymmenvuotisen matkan aikana sattuneet suurimmat ylä- ja alamäet, kohut, sekä menestyneimmät hitit. Teos kertoo myös yksityiskohtia Heikki Kuulan ja Mikko Kuoppalan eli Pyhimyksen menestyksekkäiltä soolourilta. Teos avaa myös mielenkiintoisia faktoja yhtyeen kaupallisuudesta, kuten kuinka Teflon Brothers myi paikan yhtyeeseensä 50 tuhannella eurolla.

Reiluun neljäsataa sivuiseen teokseen tekee hauskan lisän sen ulkonäkö. Kirjan kannessa yhtyeen jäsenet ovat kuvattu kaavuissa ristit käsissään. Sisäkansissa on piirretty kartta Helsingin Malminkartanosta.

Teos on tarina Teflon Brothers -yhtyeen matkasta, mutta ennen kaikkea se mielestäni toimii koko suomiräpin historiikkina, sillä yhtyeen jäsenet ovat olleet mukana Suomen räppipiireissä lähes koko sen historian ajan. Suosittelen kirjaa totta kai suomalaisesta räpistä kiinnostuneille, mutta ehdottomasti myös niille, jotka eivät siihen ole vielä tutustuneet. Teos antaa lukijalle kattavan kuvauksen suomiräpistä.

← Takaisin
seuraa meitä