Kirja-arviot
30.12.2014
|
Olli Hakula, Maunulan yhtenäiskoulu ja matematiikkalukio

Nörtteilyn loppu

Aleksi Delikouras: Nörtti 3 (Otava 2014)

Aleksi Delikouraksen Nörtti-trilogia tulee loppuunsa, kun Dragonslayer666, eli tuttavallisemmin Drago, aloittaa yhdeksännen luokkansa. Hänen keskiarvonsa on vain 6.25, joka ei riitä edes lähilukioon, joten sitä pitäisi saada nostettua. Ongelmia on kuitenkin jo ennen sitä, kun jostakin pitäisi keksiä TET-paikka, eikä vanhainkoti kuulosta houkuttelevalta.

Dragonslayer666 aloittaa yhdeksännen luokan yhdessä ystäviensä Hege91:n, Pinokkion, Ryun sekä MegaManin kanssa. Heillä on meneillään sarjakuvaprojekti, joka ei vaikuta pääsevän alkua pidemmälle, koska ystävät eivät pääse yhteisymmärrykseen oikeastaan yhtään mistään. Koulukin alkaa, ja Dragolla on paljon mietittävää jo pelkästään siinä, miten saada keskiarvoa nostettua riittämään edes lähilukioon pääsemiseen. Kun koulunkäynti ei maistu, on vaikeaa löytää motivaatiota numeroiden korottamiseen. Drago myös tutustuu uuteen seiskaluokkalaiseen, Santeriin, jonka hän kokee olevan kuin oma nuorempi itsensä.

Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Dragon ruotsinopettajaksi tulee uusi mies, Petteri Alajärvi. Petteri vaikuttaa aluksi inhottavalta kaverilta, etenkin Dragon mielestä, eikä hän voi ymmärtää mitä muut luokan oppilaat näkevät Petterissä. Niin vain kuitenkin Dragon numerot alkavat kohota Petterin opetuksen alaisena.

Dragon uusi ystävä Santeri kuitenkin aiheuttaa hänelle huolia. Santeria kiusataan koulussa, ja Drago haluaisi tehdä asialle jotain. Lopulta hän perustaa ”Suojelustiimin”, joka voisi estää kiusaamista. Aluksi muut eivät ole samaa mieltä idean järkevyydestä, mutta lopulta Drago saa muut suostuteltua mukaan. Suojelustiimin konsepti on hyvä, mutta siitä seuraa myös hankaluuksia. Drago saa myös roolin parisuhdeterapeuttina, vaikka ei itse välttämättä sitä haluaisikaan.

Delikouras kirjoittaa hyvää tekstiä, johon jää helposti koukkuun, ja sen lopettaminen voi tuntua hyvinkin ikävältä. Tarina on mukaansatempaava, ja sopii mielestäni hyvin erityisesti ihmisille, joilla ei ole aikaisemmin ollut mielenkiintoa lukemiseen, vaan vaikkapa juuri pelaamiseen. Tähän kirjaan on helppo päästä sisään, ja koska se kertoo itselle läheisistä asioista, voi lukeminen olla erittäinkin hyvä kokemus. Vaikka kirja onkin trilogian kolmas osa, ei ole pakollista lukea aikaisempia osia, jotta tähän pääsee sisään. Suositeltavaa toki on lukea kaksi ensimmäistäkin osaa!

← Takaisin
seuraa meitä