Kirja-arviot
2.11.2023
|
Juhi Juntura, 17v

Novellikokoelma maailmasta, jossa väkivaltaa ei pääse pakoon

vaarallinen keli kansikuva

Terhi Rannelan uutuusnovellikokoelma Vaarallinen keli (Otava 2023) on ajankohtainen ja pysäyttävä teos nuorten lisääntyneestä ja toisaalta raaistuneesta väkivallasta. Kirja kertoo erityisesti lähisuhdeväkivallasta, mitä Suomessakin valitettavasti esiintyy. Ajankohtaiset tapahtumat kuten Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on huomioitu kokoelmassa. Vaarallinen keli sisältä myös piirteitä Rannelan edellisistä kirjoista, esimerkiksi niin ikään lyhytproosaa sisältävästä kokoelmasta Yhden promillen juttuja. 

Kirja koostuu useasta novellista, joita kaikkia yhdistää nuoret ja väkivalta. Zen-niminen poika ei pidä tyttöystävänsä pukeutumistyylistä ja sen myös näyttää. Katujengi ryöstää Mikin hienot kengät häntä puukolla uhaten. Tuntematon henkilö ahdistelee häiriöviesteillä Eeviä. Riku herää yhdessä perheensä kanssa uuteen aamuun, mutta jokin on toisin kuin eilen: Ukrainassa on syttynyt sota. Nuppuun ei enää saada yhteyttä, ja pian karu totuus selviää läheisille.  

Viime vuosina nuorista on tullut väkivaltaisempia kuin ennen. Ruotsin lähiöissä sivullisia kuolee, kun katujengit ottavat verisesti yhteen. Suomessa mietitään, onko sama ilmiö rantautumassa myös meille, sillä merkkejä siitä on jo ilmassa. Myös lähisuhdeväkivalta on enemmän esillä niin meillä kuin maailmallakin.  

Kirjailija Terhi Rannela törmäsi kotimatkallaan joitakin vuosia sitten Hollannissa 17-vuotiaana kuolleen tytön muistolaattaan. Myöhemmin selvisi, että tytön oli surmannut tämän entinen poikaystävänsä. Synkkä tapaus oli osasyynä tämän kirjan kirjoittamiseen.  

Rannela vieraili kirjan tiimoilta myös Helsingin kirjamessuilla, joilla kävin kuuntelemassa hänen haastattelunsa. Siellä Rannela kertoi uutuuskirjansa taustoista ja sanoi tajunneensa opiskellessaan väkivaltatutkimusta, että tässä olisi hyvä aihe kirjalle. Hän toivoo, että kirja herättäisi keskustelua ja että sen myötä nuorten väkivaltaisuuteen puututtaisiin herkemmin. 

Rannelan Vaarallinen keli on pysäyttävä ja koskettavakin teos, joka muistuttaa siitä, mihin yhteiskunnan ulkopuolelle joutuminen pahimmillaan johtaa. Kirjan tarinat ovat varmasti samanlaista kohtelua kokeneille samaistuttavia ja valottavat asiaa myös heidän näkökulmastaan. Kirja on osaltaan surullinen, sillä vaikka tarinat ovat keksittyjä, niiden tapahtumat ovat sellaisia, että ne voisivat hyvin tapahtua tosielämässäkin.  

← Takaisin
seuraa meitä