Kirja-arviot
30.4.2019
|
Minnea Rautio, 14 v.

Nuoren jääkiekkoilijalupauksen elämää

Kalle Veirto: Painajainen kaukalossa, Tähtiketju 2. Karisto 2019

Kirjailija Kalle Veirto on kirjoittanut monia kirjoja niin nuorille kuin aikuisillekin. Hän on kirjoittanut muun muassa Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka -kirjasarjan sekä Tähtiketju-sarjan, johon myös Painajainen kaukalossa kuuluu. Veirto on palkittu lastenkulttuurin valtiopalkinnolla vuonna 2017 ja Topelius-palkinnolla vuonna 2015.

Painajainen kaukalossa on Tähtiketjun toinen osa. En ole lukenut ensimmäistä osaa, mutta se ei mielestäni haitannut juurikaan kirjaa lukiessa. Juonesta pääsee silti hyvin kiinni, vaikka jotkin asiat — esimerkiksi kuka kukin henkilö on ja mihin henkilöt liittyvät — olivatkin hieman vaikeita tietää.

Kirjan päähenkilö on Jonne Susi niminen jääkiekonpelaaja, joka on täyttämässä juuri 15 vuotta. Jonnen joukkue taistelee voittoja SM-karsinnoissa ja peli kulkee hyvin. Välillä tulee vaikeampia jaksoja pelissä, eikä vapaa-ajallakaan kulje. Jonne on huolissaan koulukaveristaan Noelista. Jonne saa tietää, kuinka Noel on tutustunut tuntemattomiin, epämukaviin henkilöihin ja häntä oli satutettu sairaalareissun arvoisesti. Jonnen vapaa-aika menee paljon jäähallilla, jossa hän myös tutustuu Ida nimiseen tyttöön. Jonnen mielestä on tosi mahtavaa, kun Ida jää katsomaan hänen otteluaan ja Jonne saattaa jopa tykätä Idasta. 

Painajainen kaukalossa on vauhdikas ja mukaansatempaiseva kirja. Kirjassa pääsee seuraamaan läheltä nuoren pojan elämää ja tavallista arkea. Pidin silti kirjasta kovasti, vaikka jotkin henkilöt olivat minulle hieman epäselviä, enkä saanut kiinni, ketä he nyt siis olivatkaan. Tässä kirjassa sai myös jännittää, miten peleissä käy ja nähdä erilaisia käännekohtia Jonnen elämässä.

Suosittelen kirjaa ehdottomasti nuorille ja varsinkin urheilusta tai jääkiekosta kiinnostuneille, koska Jonne kertoi myös paljon ottelutapahtumistaan kirjassa. Kirja oli suhteellisen helppolukuista ja erittäin mukavaa luettavaa. Helppolukuisuuden ja selkeyden takia kirjaa jaksoi lukea pitkän pätkän kerrallaan ja kirja oli nopeasti luettu!

← Takaisin
seuraa meitä