Marawa Ibrahim: Tytön oma kirja (Otava 2018)
Marawa Ibrahimin kirjoittama Tytön oma kirja kertoo naiseksi kasvamisesta hauskalla ja positiivisella tavalla. Se sisältää selviytymisohjeet lähes kaikkiin murrosiän haasteisiin: niin raivostuttavilta tuntuvien vanhempien kestämiseen, kuin sydänsuruihin ja kuukautiskipuihinkin. Välillä teoksessa törmää kirjoittajan omakohtaisiin kokemuksiin ja kertomuksiin omasta murrosiästään. Sekaan on pudoteltu tsemppiviestejä vaikeisiin hetkiin, sekä taitavan kuvittajan Sinem Erkasen värikkäitä piirroksia.
Kirja on erittäin helppolukuinen, minkä vuoksi se sopii hyvin murrosiän kynnyksellä oleville tytöille. Sitä voi selailla siinä järjestyksessä kuin haluaa ja etsiä sisällysluettelosta kohdan, joka kiinnostaa. Myös etukannesta takakanteen lukeminen onnistuu varmasti nuoremmiltakin, sillä fontti on kivan suurta ja harvaa, sekä sivut paksua materiaalia.
Yllätyin positiivisesti teoksen sisältämästä tietomäärästä. Vaikka itse olen jo aikalailla tottunut murrosiän tuomiin muutoksiin ja oppinut elämään naisille tyypillisten mielialanvaihteluiden kanssa, pidin monia kirjasta löytyviä ohjeita hyödyllisinä. Ihonhoitovinkit ja meditaatio-osuus olivat ehdottomasti lemppareita!
Tytön omaa kirjaa lukiessani ajattelin, kuinka suurena apuna se olisi ollut noin kuusi vuotta takaperin, kun painiskelin alkavan murrosiän keskellä. Silloin toisten (varsinkin poikien) mielipiteet tuntuivat kaikkein tärkeimmiltä ja annoin heidän sanojensa satuttaa minua. Toisista tytöistä tuli helposti “kilpailijoita”, joihin vertasin itseäni. Halusin olla heitä laihempi ja parempi koulussa. Silloin en vielä pystynyt ajattelemaan, että minä kelpaan juuri sellaisena kuin olen, eikä minussa tarvitse muuttaa mitään vain siksi, että joku toinen sanoi tylysti.
Nyt jo hieman enemmän maailmaa nähneenä voin sivuuttaa osan negatiivisista asioista, en kaikkia, mutta jo osan. Ja silloin kun tuntuu, että joku satuttaa minua, voin kaivaa Tytön oman kirjan ja lukea 50 vinkkiä: ❤ itseäsi joka hetki ja jättää ne sanat omaan arvoonsa.