Kirja-arviot
11.6.2020
|
Elina Riutta

”Nuoret eivät kuuntele puhetta, he seuraavat esimerkkiä”

Valentina Camerini, Veronica Carratello: Gretan tarina (suom. Taru Nyström), Into 2019

 

Gretan tarina kertoo nimensä mukaisesti Greta Thunbergin elämästä, ennen ja jälkeen ilmastoaktivismi -liikkeen alkamisen. Kirjan tapahtumat alkavat maapallon tilasta huolestuneen Gretan masentumisesta, minkä seurauksena hän ei enää pysty keskittymään kouluun. Myöhemmin hänellä todetaan aspergerin oireyhtymä, ja murheet ilmastonmuutoksesta eivät ota kadotakseen. Niinpä Greta päättää ryhtyä toimeen maapallon puolesta saaden ensin perheensä vakuuttuneeksi asian vakavuudesta ja tästä saadun luottamuksen turvin lähtee ajamaan asiaa myös kodin ulkopuolelle. Tarina jatkuu seuraten Gretan matkaa ensimmäisestä koululakosta ja Fridays For Future -liikkeen synnystä Nobel-ehdokkuuteen ja puheisiin suurille yleisöille muun muassa YK:ssa ja Brysselissä. Kirja tarjoaa kattavan tiedon Fridays For Future -liikkeen alusta ja siitä, miten Gretan perheen arki on muuttunut kaiken myötä.

 

Tositapahtumiin perustuva tarina on informoiva ja kertoo muun muassa ilmastonmuutokseen liittyvästä sanastosta sekä kaikesta siitä, mitä voimme tehdä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Se myös havainnollistaa aikajanalla ihmisen toimien aiheuttamat saasteet maapallolla, tarjoten lisäksi useita lähteitä ilmastonmuutokseen ja Gretan toimintaan liittyen. Vaikka Gretasta ja hänen liikkeistään on usein paljon uutisissa ja erinäisissä artikkeleissa, eivät ne ole tarjonneet yhtä kattavaa kuvaa hänen tähänastisista saavutuksistaan.

 

Peruskouluikäisille suunnattu kirja tarjoaa ajankohtaista tietoa myös vanhemmille lukijoille. En olisi itse osannut sanoa, mikä on COP24 tai mistä ja milloin ihmisten ilmastoa saastuttava toiminta on saanut alkunsa, mitkä tietyt kehityksen muutokset milloinkin ovat vaikuttaneet.

 

Lukija inspiroituu Gretan rohkeudesta ja päättäväisyydestä, sekä viisaudesta. Tarina on sympaattinen ja rohkaiseva, ja se kannustaa lukijaa tekemään osansa yhteisessä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan.

 

Greta jatkaa lasten ja nuorten inspiroimista, eivätkä aikuisetkaan voi olla vaikuttumatta hänen rohkeudestaan ja lujasta tahdostaan. Meillä kaikilla on paljon opittavaa häneltä, erityisesti siitä, kuinka pitkälle me kaikki voisimme halutessamme olla valmiita menemään välittämämme asian puolesta.

← Takaisin
seuraa meitä