Ilmiöt
5.4.2021
|
Sini Helminen

Nuortenkirjavinkkejä teemasta Uudet alut

kansikuvia

15 kirjavinkkiä uusista aluista

1. Päivi Lukkarila: Kuinka saavutetaan zanshin, Nokkahiiri 2020.

Seiskaluokkalaista Arsia kiusataan koulussa ja kiusaa on myös äidistä, joka päättää, että Arsin on aika tehdä muutakin kuin pelata ja aloittaa uusi harrastus. Arsi valitsee vastentahtoisesti karaten. Syy lajivalintaan on koulukiusaajalle kampoihin laittamishaaveen lisäksi valokuva, joka löytyy äidin tavaroiden joukosta ja jossa äiti poseeraa muiden karateseuran jäsenten kanssa. Olisiko ehkä joku kuvan miehistä isä, jota Arsi ei ole koskaan tavannut?

2. Florence Debbi Michiko: Homma hallussa, Keiko Carter, WSOY 2021.

Suloinen kirja ensi-ihastuksista, ystävyyden kiemuroista ja siirtymästä lapsuudesta nuoruuteen. Keiko aloittaa kahden parhaan ystävänsä kanssa yläkoulun, mutta kesän aikana ystävykset näyttävät kasvaneen erilleen ja uudet ihastuksetkin sekoittavat pakkaa. Keiko haluaisi vain, että kaikki tulisivat toimeen ja että asiat voisivat olla taas niin kuin ennenkin.

3. Jenny Jägerfeld: Mun huikea elämä, Otava 2020.

Hauska ja sydämellinen nuortenkirja. Muutto on Siggelle kaivattu uusi mahdollisuus: Sigge päättää, että nyt hänestä viimein tulee cool ja hän hankkii paljon kavereita uudella yläasteella. Valitettavasti suunnitelmaan tulee heti mutka matkaan, kun vieras tyttö ottaa Siggesta nolon kuvan Instagramiin. Sigge päättää kostaa varastamalla tytön puutarhatontun ja tekemällä sille oman Instagram-tilin.

4.  Marja Aho: Kaikki menee, Jessiina, Myllylahti 2019.

Jessiinan perhe muuttaa uuteen kaupunkiin ja uudessa koulussa Jessiina tutustuu heti mukavilta vaikuttaviin ystävyksiin Nelliin ja Sandraan. Molemmat vain ovat hulluna cheerleadingiin ja jauhavat siitä alituiseen, eikä Jessiina ole kovin urheilullinen. Hän päättää silti, että on uusien ystävien vuoksi valmis aloittamaan harrastuksen. Huolta aiheuttaa myös nolo ötököistä innostunut isä, joka on aloittaa opettajana samassa koulussa.

5. Cathy Cassidy: Kirsikkasydän, WSOY 2015.

Kirja aloittaa ihanan uusioperhe-elämää kuvaavan Suklaamuruset sarjan. Isänsä kanssa kaksin elävän Cherryn elämä muuttuu, kun isä päättää muuttaa yhteen uuden naisystävän kanssa, jolla on neljä tytärtä. Seuraa muutto Summersetiin, missä isä aikoo aloittaa suklaayrityksen. Cherryn on vaikea sopeutua uuteen perheeseen, eikä asiaa auta, että hän ihastuu oitis uuden siskopuolensa Honeyn poikaystävään.

6. Meri Luttinen: Myrskynsilmä, WSOY 2020.

Palkittu muinaissuomalaiseen maailmaan sijoittuva fantasiakirja. 16-vuotias Kainu osallistuu muiden kylän tyttöjen kanssa rituaaliin, joka määrää heidän tulevaisuutensa. Sen perusteella, kuinka pitkälle ympyröissä kulkee, tytöt saavat roolinsa emäntinä tai käsityöläisinä. Kainun kohtalo onkin yllättäen ryhtyä voimakkaaksi tietiäksi ja lähteä kotikylästään suureen tehtävään.

7. Laura Suomela: Ilmatilaloukkaus, Karisto 2020.

Rosa on 16-vuotias, keskeyttänyt catering-opinnot ja elämä on tuuliajolla. Kaiken kukkuraksi vielä äidin miesystävä muuttaa ärsyttävän poikansa Iiron kanssa saman katon alle ja Rosalla menee Iiron kanssa heti napit vastakkain. Poikakuviot, tulevaisuus, tunkelijoiden täyttämä koti: miten saada taas otetta omasta elämästään?

8. Meredith Russo: Tyttösi sun, Otava 2018.

Rajun koulukiusaamisen jälkeen sukupuolensa korjannut Amanda muuttaa isän luokse ja aloittaa elämän puhtaalta pöydältä. Uudessa lukiossa Amanda otetaan hyvin vastaan, hän löytää ystäviä ja ihastuu Grantiin, joka myös vaikuttaa olevan kiinnostunut. Mutta kenelle Amanda uskaltaisi luottaa salaisuutensa ahdasmielisen uskonnollisessa pikkukaupungissa?

9. Holly Bourne: Oonko ihan normaali? Gummerus 2018.

Raikas ja ravisteleva kirja mielenterveydestä ja feminismistä. Vuosia OCD:stä kärsinyt 16-vuotias Evie pääsee viimein aloittamaan taas tavallisessa koulussa ja päättää viimein olla normaali: deittailla poikia, juhlia, lopettaa lääkityksen ja pitää menneisyytensä salaisuutena uudelta mahtavalta tyttökaveriporukalta. Uuden lehden kääntäminen ei kuitenkaan ole aivan niin helppoa, eivätkä seurustelusuhteet yhtä auvoisia kuin elokuvissa.

10.  Juno Dawson: Mallikappale, Gummerus 2020.

Kiehtova hyppäys mallimaailman glamourin ja mädännäisyyden keskelle. Jana Novak on tavallinen lontoolainen tyttö heikosti toimeentulevasta perheestä, kun huippumallitoimisto löytää hänet kesken huvipuistoreissun. Janasta tehdään tähti, mutta muotiteollisuus paljastaa rumia puoliaan. Onko Jana tarpeeksi vahva kestämään uuden häkellyttävän elämänsä pyörityksessä tai varsinkaan nostamaan sen epäkohtia esiin?

11.  Reynold Jayson: Minuutin mittainen ikuisuus, Otava 2021.

Rankka säeromaani kadun synkältä puolelta. 15-vuotiaan Willin isä on tapettu ja hän on kasvanut isoveljensä kanssa, joka on opettanut elämän tärkeimmät säännöt: älä itke, äläkä vasikoi vaan kosta itse. Nyt velikin on murhattu ja Will on vain yhden hissimatkan päässä kostosta. Mutta joskus voi yksikin hissimatka muuttaa koko elämän.

12. Elisabeth Acevedo: Kaikilla mausteilla, Otava 2020.

High schoolia käyvä Emoni on yksinhuoltajateiniäiti, joka koulun ohella tekee töitä pikaruokalassa elättääkseen lapsensa. Opintokokonaisuuksiin ilmestyy hänen unelmiensa kokkikurssi, jossa olisi mukana opintomatka ulkomaille. Emoni on kuitenkin tottunut siihen, ettei hänellä ole aikaa pojille tai unelmille. Olisiko hänellä silti varaa vielä uuteen mahdollisuuteen?

13.  James Bowen: Katukatti Bob, WSOY 2017.

Sydäntälämmittävä elämäkerta. Huumeita käyttävä katusoittaja James löytää kotinsa edestä huonokuntoisen oranssin katukissan Bobin. James epäröi onko hänestä huolehtimaan kissasta, mutta ottaa silti Bobin mukaansa ja kissa muuttaa hänen elämänsä ja auttaa lopulta myös pääsemään kuiville. Katukatti Bobista on tehty myös jatko-osia sekä elokuva.

14.  Katie Lowe: Jumalten verta suonissamme, Gummerus 2019.

Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin -klassikkoa muistuttava trilleri. Violet aloittaa Elm Hollow Academyn sisäoppilaitoksessa ja tutustuu erikoiseen tyttöporukkaan, jonka yksi jäsen on kadonnut. Taideopettaja Annabel ottaa nelikon suojiinsa ja tutustuttaa heidät hämäriin okkultistisiin riitteihin ja Violet alkaa epäillä, että hänen uudet ystävänsä ovat valmiita kuinka synkkiin tekoihin tahansa.

15. Sini Helminen: Hurme, Myllylahti 2021.

Siskonsa auto-onnettomuudessa menettänyt Seela muuttaa kotipaikkakunnalta Helsinkiin opiskelemaan ja auttelemaan samalla suvun hautaustoimistossa. Kuolettavan huonosti päättyneiden Tinder-treffien jälkeen deitti alkaa kirjaimellisesti kummitella ja yliopistolla Seela taas iskee silmänsä eksentriseen Hallaan. Menneisyyskään ei pysy haudassaan.

← Takaisin
seuraa meitä