Kirja-arviot
3.5.2021

Nuoruus. Nyt. – kirjoituksia nuoruudesta

Uutuusteos Nuoruus. Nyt. – kirjoituksia nuoruudesta sisältää 17 parasta tekstiä nuortenmedia Lukufiiliksen ja kirjakustantamo Books on Demandin järjestämästä kirjoituskilpailusta. Kirjoituskilpailussa 13–19-vuotiaita pyydetiin kertomaan nuoruudesta juuri nyt.  Teksteissä pohditaan nuoruutta käännekohtana, eroja ja ristiriitoja nuoruuden, lapsuuden ja aikuisuuden välillä sekä sitä, millä tavalla nykynuoruus on ainutlaatuista.

Kilpailuun lähetettiin 185 tekstiä, jossa kirjoittajat tarttuvat sekä esseiden että fiktion muodossa nuoria koskeviin ja askarruttaviin aiheisiin kuten ystävyys, erilaisuus ja kiusaaminen. Myös ajankohtaiset teemat ilmastonmuutoksesta sosiaalisen median vaikutukseen ja koronapandemiaan heijastuvat teksteistä.

Kilpailun voittajiksi nousivat Noora Helsto runollaan ”Nuoruusiän kriisi” ja Otto Rantanen esseellään ”Sitä ei voi ylittää, sitä ei voi alittaa, sitä ei voi kiertää – nuoruudesta täytyy mennä lävitse”. Voittajatekstit ilmestyvät kokoelmateoksessa, ja lisäksi voittajat saavat julkaista omat kirjansa BoD:n kautta.

Lue Noora Helston sekä Otto Rantasen haastattelut.

Teos antaa äänen nuorille

Kilpailun tuomaristossa olivat palkitut kirjailijat Marisha Rasi-Koskinen ja Jyri Paretskoi sekä Lukufiiliksen toimitussihteeri Sofia Blomberg ja BoD:n Saara Golombek. ” Puhumme paljon nuorista mutta liian usein unohdamme kuunnella heitä. Olin erittäin ilahtunut saadessani kutsun raadin jäseneksi, ja osallistujien kirjoittamia tekstejä oli juuri niin innostavaa lukea kuin olin toivonutkin”, Marisha Rasi-Koskinen sanoo.

”Kirjoituskilpailun tuomarointi oli mielenkiintoinen ja miellyttävä tehtävä, joskaan ei järin helppo”, toteaa Jyri Paretskoi ja jatkaa: ”Oli ilo ja etuoikeus saada lukea näitä tyylillisesti, sisällöltään ja ilmaisutavoiltaan monipuolisia ja vaihtelevia tekstejä ja päästä samalla kurkistamaan nuorten maailmaan sellaisena, jona se heille juuri nyt tässä hetkessä näyttäytyy.”

Hanki kirja!

Kirja on saatavilla hyvin varustelluista kirjakaupoista, verkkokirjakaupoista sekä www.bod.fi/kirjakauppa. Tuotto ohjataan Lukufiilis-verkkolehden toimintaan.

← Takaisin
seuraa meitä