Kirja-arviot
17.4.2019
|
Juulia Makkonen, 16 v.

Oivalluksia taiteen tekemisestä

Vilja-Tuulia Huotarinen: Heistä tuli taiteilijoita. WSOY 2019

Heistä tuli taiteilijoita esittää kaksitoista tarinaa, jotka kertovat kaikki jostakin merkittävästä suomalaisesta naistaiteilijasta. Kirja on julkaistu Minna Canthin 175-juhlavuoden kunniaksi. Minna Canth oli yksi Suomen merkittävimmistä realismin ajan taiteilijoista. Hän edisti naisten asemaa Suomessa tekemällä työtä tyttöjen koulutusmahdollisuuksien parantamiseksi.

Osa kirjan naisista, kuten Minna Canth ja Fredrika Runeberg, olivat minulle ennestään tuttuja. Kirjassa oli kuitenkin monia taiteilijoita, joista en ollut koskaan kuullut, esimerkiksi tanssija Maggie Gripenberg sekä runolaulaja Mateli Kuivalatar. Aina luettuani tarinan jostakin minulle tuntemattomasta taiteilijasta, etsin hänestä lisätietoa, sillä kirja kertoi loppujen lopuksi hyvin vähän henkilöistä. Kustakin taiteilijasta oli esittelysivu. Olisin siis kaivannut hieman laajempaa esittelyä henkilöistä.

Teos kertoi taiteilijoista pieniä fiktiivisiä tuokiokuvia. Tarinat olivat lyhyitä, mutta erittäin kauniisti kerrottuja. Erityisesti tarinoiden aloitussivuilla olevat pienet virkkeet olivat mielestäni hienoja: ”Päivät kuluivat äänettöminä, mutta päivällä oli meluisaa”. Virkkeet ikään kuin tiivistivät tarinan. Tarinoiden tarkoituksena ei siis ollut varsinaisesti esitellä henkilöä, vaan päästää sisään pieneen hetkeen taiteilijan elämässä. Huomasin, että tarinoiden tyylilaji vaihteli päähenkilönsä mukaan, mikä oli hyvä. Se toi kirjaan vaihtelua, ja selkeästi erotti tarinat toisistaan. Tarinoita yhdistää se, että niissä naiset tajuavat todellisen suuntansa: taiteen tekemisen.

Teoksessa hienointa mielestäni oli kokonaisuus. Se, miten kirjallinen kerronta ja kauniit kuvat täydensivät toisiaan. Kirja on erittäin visuaalinen. Kuvat ovat kuvittaja Riikka Sormusen käsialaa. 

← Takaisin
seuraa meitä