Kirja-arviot
10.7.2018
|
Katri Heikkinen, 19v.

Päivänpaistetta ja reipasta asennetta


Tittamari Marttinen: Aurinkoa, Linnea!, (Karisto 2018)

Tittamari Marttisen uunituore nuortenkirja Aurinkoa, Linnea! sisältää myös taatusti uunituoreen formaatin. Kirja näet koostuu kysymyksistä, joita nimihenkilön Linnean omalle Linnean laiskanlinna-palstalle lähettelevät aivan tavalliset päähenkilön ikäiset nuoret. 16-vuotias Linnea vastailee niin vakavampiin kuin vähän kevyempiinkin kysymyksiin samalla vähitellen ”liukuen” kertomaan omia kokemuksiaan kyseisestä aihepiiristä. Näin ihastumisten, syömishäiriöiden, finnien ja yleisen nuoruuden epävarmuuden myötä Linnea kuljettaa eteenpäin myös omaa tarinaansa, jokapäiväistä elämäänsä ihmissuhdesotkuineen ja toisaalta myös iloineen.

Eikä tässä vielä kaikki. Sinäkin voit vaikuttaa siihen, mitä Linnealle tapahtuu ja millaisiin kysymyksiin hän pääsee antamaan näkemystään! Kirjan takakannessa on nimittäin annettu sähköpostiosoite Linnean laiskanlinna-palstan kysymyksiä varten. Lukijat on siis otettu interaktiivisesti mukaan seuraavan Linnea-kirjan tekoon.

Kirjassa keskeisessä osassa ovat Linnea ja tämän kanssa Maltan kielimatkalle suuntaava Sini, samoin kuin ujohko Jalmari ja salaperäinen Ruska. Tarinassa esiintyy runsaasti eri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajia, taikka näitä asioita pohditaan – mutta hyvin avoimesti ja ilman minkäänlaista varautuneisuutta. Nykyajan nuorten onkin jo ehkä onneksi helpompi edeltäviin sukupolviin verrattuna ymmärtää tällaista erilaisuutta.

Mielestäni kirja antaa sitä, mitä lupaa. Aurinkoa, Linnea! – kirjan nimi todella viittaa siihen, että koko kirja suorastaan säteilee auringonpaistetta ja mutkatonta suhtautumista jopa niihin asioihin, jotka saattaisivat tuntua kipeiltäkin. Vaikka Linnea on vasta 16-vuotias, hän vastailee varsin menestyksekkäästi palstansa kysymyksiin omien sanojensa mukaisestikin ”oman kokemuksensa perusteella”. Tietenkin joskus, mutta aina ei tarvitse olla psykologi tai jonkin alan ammattilainen selviytyäkseen jostain ongelmasta – monesti ihan terve järki riittää. Kuten Linnea itse kirjan viimeisillä lehdillä toteaa: ”Vauhti ja vapaus! Ne ovat tärkeintä elämässäni juuri nyt.”

← Takaisin
seuraa meitä