Kirja-arviot
3.1.2022
|
Mila Wallenius

Pehmeä lasku runouden ihmeelliseen maailmaan

Sanna Pelliccion: Haikuja räjähtäville sydämille (Kustantamo Sets, 2020).

Haikuja räjähtäville sydämille

 

Sanna Pelliccionin teos Haikuja räjähtäville sydämille on vapaasti virtaavaa, suloista sanoilla leikittelyä, kauniita ajatuksia, tavuilla taiteilua ja rajatonta ilmaisua – kaiken kaikkiaan taiteellinen kokonaisuus, josta nautin suuresti.

Mielestäni haikut ovat jo sellaisenaan kaikessa riisutussa yksinkertaisuudessaan hyvin vaikuttavia. Ne ovat lyhyitä runollisia ajatelmia, jotka eivät kaipaa sen suurempaa selittelyä. Pelliccionin teokseen kiehtovuutta lisäämässä ovat kuitenkin jokaisen haikun yhteyteen liitetyt pienet kuvitukset. Värit ja muodot konkretisoivat haikun lukijan silmien eteen nähtäväksi, ja hän alkaa etsiä yhteyttä  taideteosten ja niiden viereen kirjailtujen sanojen väliltä. Haikuteos antaa lukijalle kokonaisvaltaisen taiteellisen elämyksen, jossa haikujen ja niiden kuvituksen kiemuroiden analysoimiseen voisi syventyä moneksi tunniksi.

Teos on suunnattu erityisesti nuorille, minkä voi päätellä takakanteen painetusta tekstistä jo ennen kuin on kääntänyt sivuakaan: “Nuoruuden pakahduttava voima ja herkkyys, pelot, ja haaveet kaikuvat näissä runoissa.” Teksti on puhuttelevaa, osuvaa ja ajatonta, kuten hyvä runous yleensäkin. Se pysäyttää ajan ja antaa ajateltavaa. Lukukokemuksen mukavuutta lisää ehdottomasti kirjan helppolukuisuus. Silmä todella lepää kuvien ja tekstien harmonisessa asettelussa. 2-4 haikua aukeamaa kohden tuntuu juuri sopivalta määrältä – siinä ei ole liikaa lukijan mielen kuormittamiseksi, mutta kuitenkin tarpeeksi mielenkiinnon ylläpitämiseksi. Ihmiset tuntuvat nykyään elävän jatkuvassa kiireessä, joten ajattelin nostaa esiin myös sen, että haikujen ollessa tarkkaan mitoitettuja, kolmisäkeisiä tiiviitä pakkauksia myös meillä paikasta toiseen juoksijoilla on varmasti aikaa lukea tämä teos.

Pidän kyseisestä teoksesta hyvin paljon: toisaalta niin yksinkertainen, mutta samaan aikaan täynnä pieniä taiteellisia nyansseja, jotka pitävät kokonaisuuden elossa. Jos ei ole ennen juuri harrastanut runoutta kirjallisuuden lajina tai tuntuu, ettei ole oikein saanut ikinä otetta runoilijoiden monimutkaisiin korulauseisiin piilotetuista ajatuksista, tämä on ehdottomasti oikea teos aloittaa. Haikut tarjoavat mahdollisuuden pehmeään laskuun runouden ihmeelliseen maailmaan.

← Takaisin
seuraa meitä