Kirja-arviot
25.5.2018
|
Laura Levä, 18v.

Piilotetut tunteet ja suuri suru

Katharine McGee: Tuhat kerrosta – Huipulla (Otava 2018)

Huipulla on jatko-osa Tuhat kerrosta-trilogian ensimmäiselle osalle Pudotus. Se jatkaa Averyn ja hänen ystäviensä tarinaa siitä, mihin se aloitusosassa jäi. Tosin kuvaan tulee mukaan uusia kertojia ja osa edellisen kirjan kertojista jää pois.

Avery asuu 1000-kerroksisen pilvenpiirtäjän ylimmässä kerroksessa ja viettää tavallista teinien elämää ystäviensä kanssa. Heillä kaikilla on kuitenkin suuria salaisuuksia, joita he eivät halua muiden saavan selville. Jotkin niistä saattaisivat vahingoittaa muita, toiset taas ovat vahingollisia heille, jotka salaisuuksia itsellään pitävät. Erisin kuolema varjostaa edelleen ystävysten elämää, heidän välillään on myös draamaa, minkä lisäksi Avery kamppailee tunteidensa kanssa velipuoltaan Atlasia kohtaan. Pakkaa sekoittaa yhtäkkiä torniin ilmestyvä, ja varakasta elämää elävä vaaleaverikkö, joka ei tunnu jättävän heitä rauhaan. Yhtäkkiä tämä tuntuu tietävän ihan liikaa, eikä kukaan aavista, kuka tämä tyttö oikeasti on ja kuinka suuri uhka hänestä voi syntyä.

Kirja käsittelee paitsi tavallisia nuorten ongelmia, myös suuria salaisuuksia, joita näin nuorilla ihmisillä ei todellakaan pitäisi olla. Se kertoo myös paljon tornin asukkaiden eriarvoisuudesta, luottamuksesta ja anteeksiannosta. Mitä korkeammalla asut, sitä paremmassa asemassa olet ja sitä enemmän sinulla on vaikutusvaltaa. Päähenkilöt kokevat sydänsuruja, pitävät hauskaa ja välillä jopa vihaavat toisiaan. Vaikka päällisin puolin moni vaikuttaa ihan tavalliselta nuorelta, monet heistä ovat kuitenkin paljon enemmän. Kun katsoo hieman pintaa syvemmälle, löytää paljon suuria salaisuuksia, piilotettuja tunteita ja merkityksettömiä suudelmia, jotka kuitenkin saattavat särkeä jonkun toisen sydämen.

Näistä salaisuuksista kehkeytyy suuri ihmissuhdedraamojen vyyhti, jonka selvittäminen aiheuttaa paljon sotkua, mutta jättää myös odotuksia seuraava osaa varten. Myöskään väärinkäsityksiltä ei voi välttyä, eivätkä asiat ehkä menekään kaikkien suunnitelmien mukaan, vaikka olisi kuinka varovainen.

Suosittelen myös lukemaan sarjan aloitusosan, sillä ilman sitä näiden henkilöiden elämään voi olla hieman haastavaa päästä mukaan. Kirja sopii ehkä parhaiten yläasteikäisistä ylöspäin, sillä se käsittelee myös vaikeita aiheita kuten päihderiippuvuutta ja kuolemaa.

← Takaisin
seuraa meitä