Kirja-arviot
4.12.2016
|
Pekka Parkkonen, Viikin normaalikoulu

#pojatkinlukee: Nörtti 4

Nörtti 4 – Pro Gamer
Aleksi Delikouras, Otava

Monella nykypäivän nuorella lukiolaisella ei ole vielä hajuakaan siitä mitä haluaisi isona tehdä. DragonSlayer666 sen sijaan tietää tasan tarkkaan, ettei halua mihinkään tylsään työhön josta saa vain kohtuullista palkkaa. Hän aikoo ammattilaiseksi CS:GO-pelaajaksi ja on valmis treenaamaan jopa 8 tuntia päivässä sekä asettamaan koulunkäynnin tärkeysjärjestyksensä pohjalle.

Yhteydet vanhoihin yläasteen kavereihin ovat heikentyneet vaikka kesällä luvattiin pitää tiiviisti yhteyttä. Myös Hege91 haluaa mieluummin keskittyä lukio-opiskeluun. Drago päättää aloittaa kurinalaisen treenaamisen, jotta voisi joskus päästä CS:GO-protiimiin. Kurinalainen treenaus tuottaa tulosta ja DragonSlayer666 tutustuu mainetta niittäneeseen Daisukeen (Daismaster69). Näyttääkin siltä, että Dragolla voisi olla mahdollisuuksia pyrkiä ammattilaispelaajaksi.

Tähän väliin on pakko sanoa etten itse tiedä juuri mitään tietokonepeleistä vaikka olinkin joskus ala-asteella innostunut Minecraftista ja tiedän kyllä jotain suosituimpia pelejä nimeltä. Olen siis saanut vain pintaraapaisun tähän pelimaailmaan mistä Drago taas tietää kaiken.

Pro Gamer ja kaikki aiemmat Nörtit on kirjoitettu päiväkirjamuotoon mikä on omiaan kuvastamaan Dragon arjen touhuja. Luvut ovat yleisesti ottaen lyhyitä, jopa vain muutaman virkkeen pituisia. Tämä toimii kontekstissa, sillä tapahtumat ovat Dragon näkökulmasta ja Dragon sukkelasanaisuus ja tempperamenttisuus korostuvat näissä lyhyissäkin pätkissä:

“1. tammikuuta. Uusivuosi. Sosiaalinen media täynnä uudenvuodenlupauksia ja paskanjauhantaa edellisvuodesta. Vuosi vaihtuu joka helvetin 12. kuukausi. Mä en ymmärrä, mikseivät ihmiset jo totu siihen. “

Delikouraksen luomien hahmojen käyttämä kieli on juuri sellaista millaista kuulee nykynuorison suusta. Kiroilua käytetään runsaasti ja sen todellakin kuulee puhekielessä. Delikouras ei viljele ylenpalttisesti kirosanoja vaan hyödyntää niitä juuri sopivasti nuorien hahmojen kanssa. Monien hahmojen nimiä ei mainita kirjassa ollenkaan kuin vain peli- tai lempinimeltä, mikä toimii hyvin.

DragonSlayer666:n päättäväisyys ja innokkuus pelaamista kohtaan inspiroi itseänikin pohtimaan ja kyseenalaistamaan nykyisen koulujärjestelmän tehokkuutta. Tekikö Drago väärän valinnan jättäessään lukio-opiskelunsa CS-go:n takia? Eikö ole hyväksyttävää jos nuorella on tarkka käsitys siitä mihin haluaa tulevaisuudessaan edetä, eikä tässä tapauksessa halua jäädä koululaitokseen “kuluttamaan kallisarvoista treeniaikaa”?

Aleksi Delikouraksen Nörtti Pro Gamer on erittäin viihdyttävä kirja, jonka nyt luettuani täytynee lukaista myös ne aiemmatkin osat. Päähenkilö Drago herättää sympatiat nokkelalla ja rehellisellä persoonallaan sekä hauskoilla jutuillaan. Oli hauskaa myös huomata se, että vaikka pelimaailma on itselle vieras, tuntui Dragon ajatusmaailma hyvinkin ajankohtaiselta. Suosittelen kirjaa niin nuorille kuin vanhoille, niin ammattipelaajille kuin noobeille.

5/5

← Takaisin
seuraa meitä