Kirja-arviot
29.11.2018
|
Sara-Tuuli Antikainen, 15 v.

Pommityttö vai pelastaja?

Anu Ojala: Petos (Otava 2018)

Saastuneet vedet, kuvottava liejun haju ja kaikkialla pörräävät kärpäset. Mitä kotikaupungille on tapahtunut?

Eläintilan järkyttävästä tapahtumasta, joka koitui Ninan kohtaloksi, on kulunut pari vuotta. Mia on aloittanut uuden elämän pääkaupunkiseudulla ja jopa löytänyt ihanan Antin, joka ei tiedä hänen menneisyydestään mitään.

Puhelinsoitto Ninan äidiltä kuitenkin nostaa taakse painetun menneisyyden takaisin pintaan ja saa Mian palaamaan kotikaupunkiinsa. Ninan muistotilaisuudessa hän törmää menneisyydestä tuttuun Thomasiin, joka tietää ja ymmärtää kaiken, ja Antti jää mielessä nopeasti toiseksi. Thomas kertoo TaikaMaito Oyn pakkolunastaneen alueen pientilat ja tunkeneen lehmät ahtaisiin navettoihin, joista kaupungin vallanneen liejun haju sekä kärpäset ovat peräisin.

Löydettyään lehmänraadon joesta, epäilyttävät SuperSecurity vartijat pysäyttävät Mian ja syyttävät tätä kuvaamisesta. Hälytyskellot alkavat soida ja Mian uteliaisuus vain kasvaa. Hän uskaltautuu viimein tutkimaan Ninan äidiltä saadun laatikon, josta löytyy kansioita sekä muistitikkuja. Muistitikuilta löytyy valtava sähköistä lähdeluetteloa muistuttava asiakirja täynnä kuvia ja videoklippejä erilaisista kokouksista. Toinen muistitikku sisältää kuvia henkilöstä, jota Mia ei enää koskaan halunnut nähdä.

Eräänä yönä hän puolivahingossa ajautuu Aarnen hevostilalle, joka on aivan eläintehtaiden lähettyvillä. Tallista kuuluu outoja ääniä ja pian sieltä syöksyy ulos henkilöitä. Kovaa pamausta säikähtäneenä Mia yrittää karata paikalta, kunnes kompastuu ruumiiseen maassa. Poliisit saapuvat paikalle ja Mia pidätetään epäiltynä henkirikoksesta.

Kirja on itsenäinen jatko-osa vuonna 2013 ilmestyneelle Pommi-ekotrillerille. Se käsittelee vahvasti eläinten tehotuotantoa. Itse en ole ensimmäistä osaa lukenut, mutta se ei hirveästi haitannut. Menneet asiat selitetään hyvin juonen edetessä.

Pidin kirjasta paljon, ja sitä oli todella vaikea laskea käsistä. Odottamattomat juonenkäänteet tekivät siitä mielenkiintoisen. Välillä Petos oli kuitenkin makuuni hieman liian dramaattinen.

← Takaisin
seuraa meitä