Kirja-arviot
17.4.2024
|
Liina Saario, 17v

Pyöräillen läpi vuosien

kaksi ihmistä, pyörät

Tiitu Takalo ja Tiina Männistö-Funkin kirja Polkimilla nyt ennen ja tulevaisuudessa (Suuri Kurpitsa, 2023) on moniääninen sarjakuvateos pyöräilystä. Kirjan sisältö on odotettua syvällisempää ja käsittelee pyöräilyn historian lisäksi muistoja, onnistumisia ja epäonnistumisia, sekä yhteiskunnan, että yksilön näkökulmasta. Kirja koostuu 16 sarjakuvasta, joita voi lukea yksittäin tai ahmia kirjan kerrallaan. Kirjan voi karkeasti jakaa kahteen osaan, historiakatsaukseen ja tunnepohjaiseen muisteluun. Toinen kirjoittajista on historiantutkija ja toinen kertoo kokemuksistaan. Sarjakuvien välillä vallitsee tasapaino, sillä niiden lukeminen on viihdyttävää, sekä opettavaista. Osa sarjakuvista on lyhyitä ja osa hyvin sisällöllisiä. Sarjakuvien kulkua on helppo seurata ja niiden sisältöön uppoutuu.

Viimeinen sarjakuva kertoo kirjailijoiden unelmien kaupungista, jossa pyörät kulkevat valtateillä ja ratikka on korvannut autot. Kirjan lopussa esitellään Tiitu Takalon polkupyöräilyyn liittyviä aikaisempia teoksia. Lisäksi Takalo kertoo miten teoksen tarinan.

Kirjan tyyli on uudenlainen ja antaa kirjailijoille vapaammat kädet, koska mahdollisuuksia toteutukseen on tekstien lisäksi kuvissa. Historiapainoitteiset sarjakuvat ovat tunnistettavissa värittömästä ulkoasustaan, kun taas muistelmat valtaavat lukijan väreillään. Vaikka kirja havittelee perinteistä sarjakuvaa, sisältö on laajempaa ja monipuolista. Tyyli ei ole kaikille, sillä osa pitää jatkuvasta tarinasta, katkottua enemmän. Kirjalla on enemmän esteettinen, kuin kirjallinen merkitys.

Kirja on tietyllä tapaa myös kantaaottava, sillä pyörillä yhteiskunnassa on vallitsevampi asema, kuin voisi luulla.

← Takaisin
seuraa meitä